02 april 2011

Vänstersväng eller rättning mitten för Juholt?

Blir det vänstersväng eller rättning mitten för S under Juholt?
Jag har hittills avstått helt från att kommentera sossarna och deras förehavanden med allt vad det inneburit från partiledarspekulationer till valet av Juholt under klang och jubelföreställningen på kongressen då den nyvalde partiledaren höll ett linjetal som fick alla vänstersossar att gå i spinn i rent lyckorus.

Även för en socialist tändes hoppet om att vi skulle kunna få se lite vänsterpolitik från sosseled framöver. Men nu måste jag dock lufta mina funderingar lite. Juholt hann ju inte mycket mer än lämna kongresssalen innan budskapet förändrades och vad Göran Greider kallade historien kortaste vänstervåg var ett faktum när karln går och väljer Tommy Waidelich till ekonomisk talesman.

Men nu talar han ju inte inför lyriska medlemmar längre, utan nu är det verklighetens väljarkår, med oroliga medelklassväljare som ska blidgas, som gäller. Eller? Och då är det anpassning av budskapet och rättning mitten som gäller för Juholt. Eller?

Att  valet av Juholt skulle innebära någon omstörtande vänstersväng har jag visserligen aldrig trott, men vågar man fortfarande hoppas på att orden solidaritet och trygghet faktiskt ska betyda något i sossarnas politik också? Och kampen mot fattigdomen och värnandet av välfärden, vad händer med detta när Juholt och Waidelich uppenbarligen vill behålla regeringens skattesankningar?

Nåväl, kanske är jag väl naiv, men valet av Juholt är väl just nu det enda hoppet för den som hoppas på en rörelse vänsterut i det politiska landskapet. Så riktigt ännu tänker jag inte ge upp allt hopp om att sossarna lämnat nyliberalismens djupa dike.

Media: AB1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11SvD1, 2, 3, 4, 5DN1, 2, 3, 4, 5, 6, 7Ex1, 2, 3, 4, 5, 6,
 
Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...