11 april 2011

Utförsäkringslinjen står fast


Regeringen står fast vid sin utförsäkringslinje som redan kastat ut tusentals redan utsatta människor i osäkerhet och, inte så sällan, fattigdom. Man har tidigare utlovat förändringar i systemet och idag presenterar man dem storstilat på DN debatt. Men vad man presenterar imponerar inte på de som drabbats av det omänskliga systemet.

Av de utlovade förändringarna i sjukförsäkringen bidde nämligen inte ens en tummetott utan bestraffningen av de sjuka fortsätter i princip som innan. Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (m) har visat att det inte blir några förändringar att tala om, även om man givetvis försöker få det att låta som om man gör något. Förändringarna man talar om är i praktiken endast några kosmetiska förändringar som i praktiken inte innebär något alls.

Kristersson själv påpekar att förändringarna endast rör ett fåtal ömmande fall. Resten kommer fortfarande att utförsäkras utifrån fasta tidsgränser helt utan individuell prövning. "Förändringarna" handlar alltså endast om ytterligare ett par undantag. Man lappar och lagar lite i ett genomruttet system med andra ord, precis som man tidigare tvingades backa och göra undantag för döende cancersjuka.

Man kan ju lugnt konstatera att regeringen inte gör tillräckligt för de sjuka. Men det är klart, skulle skapa en human sjukförsäkring så skulle kanske Reinfelt tvingas betala någon krona mer i skatt. Och hur skulle han då klara sig stackaren?

Bloggat: Ett hjärta RÖTT, Jonas Sjöstedt, Tänkvärt! Eller inte?, Göran, Leine,

Media: DN1, 2, 3, 4, 5AB1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10Ex1, 2, 3, 4, 5SvD1, 2, 3, 4Svt1, 2, 3, 4SR1, 2, LO-tidningen,
Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , , ,

5 kommentarer:

Erik sa...

Jo, du har naturligtvis väldigt rätt. Det gamla systemet, där vi gömde undan de gamla i extremt tidig förtidspensionering hellre än att försöka ställa krav på dem (min mamma är ett utomordentligt exempel - trots hyfsad hälsa så blev hon mer eller mindre beordrad in i förtidspension som 52-åring och lärde sig direkt att hon inte behövdes och ingen ställde krav. Ta din sjukförsäkring och pension och håll käften!). Jag vill inte ha det systemet tillbaka, vill du? Om inte, så sluta skriv som om du ville det.

Nuvarande system är bättre, helt enkelt därför att det inte tar för givet att människor är värdelösa. Däremot är det helt uppenbart att det har gått för långt åt andra hållet och ställer krav på människor som det inte går att ställa krav på. Det måste självfallet fixas till, men att som du låta som om det gamla systemet "tog hand" om människor, det är en närmast barock tanke - det dödade människor i förtid genom att förklara dem obehövliga och odugliga. Det var ett extremt osolidariskt system. Sluta blogga och ge dig ut i verkliga livet, så kanske du också förstår det.

Kaj Raving sa...

Du kanske kan visa mig var jag skrev att jag ville ha tillbaks det gamla systemet Erik? Jag hittar det nämligen inte...

Det nya systemet är betydligt värre än det gamla, för det tar inte ens i teorin någon individuell hänsyn och det utgår definitivt inte ifrån individens möjlighet att komma tillbaks till ett normalt liv utifrån sina egna förutsättningar. Jag har personligen träffat många människor i sådana situationer, så jag vet nog hur verkligheten ser ut. Därför förespråkar jag också ett system som tar hänsyn till människor, inte fasta tidsgränser!

Dessutom ser dagens sjukförsäkring till att människor som har en god möjlighet att komma tillbaks till sitt arbete, fast inte så fort som regeringen bestämt, sparkas ut i långtidsarbetslöshet istället. Det tycker du alltså är mycket bättre?

Och du, utöver det så har du ALLTID kunnat säga ifrån ifall du inte velat ha förtidspension! Så du kanske skulle sluta kommentera och ge dig ut och se verkligheten istället!?

Mikael sa...

Varför måste allt vara svart eller vitt? OK! Systemet är inte perfekt men vad är ditt alternativ?
Jag vet vad alternativet är, same shit, different day!
Lite objektivitet skulle inte skada. =0)

Harry Sett sa...

Inga system är perfekta från början, det krävs alltid efterarbete. Regeringens vilja är god och till exempel innan valet 2010, sa Lars Werner i en debatt att 40% av de tidigare sjukskrivna hade blivit återförsäkrade. Då sa Reinfeldt "..men det var 60% som fick arbete." Självklart ska människor som vill arbeta få arbeta och inte stämplas som värdelösa och tvingas släpa sig fram på bidrag som de tvingas förnedra sig till att söka. Självklart ska man uppmuntra arbete, självklart ska man premiera arbete och inte bidrag.

Lika självklart ska de som är för sjuka (observera ordet FÖR) till att arbeta sjukskrivas tills de kan komma tillbaka. Och om de aldrig kan det, då har de åtminstone försökt och kan känna sig stolta över att de klarade av att göra lite nytta.

Bidragstagare behöver pengar, människor som vill något, behöver själkänsla som de får genom arbetsglädje. Eller som en affärskollega sa "Att tjäna pengar på sin verksamhet är inte det viktiga, det viktiga är att man lyckades genomföra en idé"

Kaj Raving sa...

Harry:
1. De flesta återförsäkras har det ju visat sig, ofta med betydligt lägre ersättning. Bara en bråkdel får jobb utan stöd.

2. Sjukförsäkringen är inget bidrag utan en försäkring. Som dessutom går med överskott.

3. Den som ville och kunde fick givetvis arbeta även innan.

4. En stor del av de som utförsäkras tvingas söka socialbidrag istället. På vad sätt ska det öka självkänslan menar du?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...