23 april 2011

Sprutbyte i Kalmar län kan rädda liv

Landstinget i Kalmar län vill införa rätt till sprutbyte för narkomaner och anordnar nu på tisdag ett seminarium för att hämta in erfarenheter från Malmö, som under många år gett sprutnarkomaner möjlighet att hämta ut rena sprutor för att minska spridningen av bland annat hepatit C. Just hepatit C drabbar uppemot 50 personer varje år i Kalmar län vet Östran att berätta om i en artikel idag. Med ett sprutbytesprogram kan den siffran hamna närmare noll enligt erfarenheter från bland annat just Malmö.

Ett sprutbytesprogram kommer inte leda till att missbruket upphör även om smittskyddsläkaren Claes Söderström tror att det även kan minska antalet missbrukare i förlägningen. Men det kommer sannolikt att rädda flera liv och förbättra livssituationen ännu fler. Sprutbytesfrågan handlar nämligen inte om narkotikapolitik utan är en hälsoinsats för en grupp extremt utsatta människor. Claes Söderström är därför nöjd:
– Det är unga människor som drabbas av det här och kan vi hjälpa dem så vore det väldigt tacksamt.
Egentligen borde vi givetvis ha ett nationellt sprututbytesprogram, men eftersom moderaterna tycker att man läser problemet med att HIV och Hepatit sprids bland narkomaner genom att uppmana dem att röka heroin istället för att injicera så lär väl ett sådant program dröja. Därför har Vänsterpartiet i Kalmar län, liksom Vänsterpartiet på andra håll gör, drivit frågan regionalt och det är oerhört glädjande att vi snart tycks vara där.

I ojämlika samhällen är drogmissbruk vanligare, det blir extremt tydligt i boken Jämlikhetsanden av Kate Pickett och Richard Wilkinson. Vad som alltså verkligen kan ha betydelse för att minska missbruket är ett jämlikare samhälle. Dvs ett sådant samhälle som Vänsterpartiets politik leder till. Men innan vi är där så tar vi de steg vi kan för att minska på konsekvenserna av högerpolitiken. Ett sprutbytesprogram i Kalmar län är ett sådant steg.

Lästips: Påskuppropet mot utförsäkringarna rullar på över hela landet, exempelvis i Kalmar. Om detta skriver bland annat Göran, Martin, Ilse-Marie och Röda Malmö

Media: Bar, DN,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...