09 april 2011

Skolraset - hur vinstintresset dränerar skolan


Den Svenska "flumskolan" var världens mest jämlika och svenska elever tillhörde de allra bästa. Vägen mot major Björklunds kadaverdiciplinskola har kantats av minskade resurser, ökad segregation och sjunkande resultat samtidigt som en miljardindustri för friskolor har vuxit fram.. Aftonbladet har nu inlett en välkommen granskning av den svenska skolan.
Vi hade världens mest jämlika skola. Sverige var ett föregångsland. I internationella mätningar nådde vi toppresultat.
Sen kom raset.
I dag slås nästan 14 000 elever ut innan gymnasiet. Klyftorna mellan rika och fattiga barn växer i klassrummet. I många skolor får inte ens hälften godkänt i alla ämnen.
Vad var det som hände?
Givetvis så kommer friskolor och de riskapitalbolag som dränerar skolan på pengar att spela en central roll i granskningen. För det är givetvis åt h-e att skattepengar som borde gå till att förbättra skolan istället går till att ytterligare öka förmögenheten hos riskkapitalister som Jonathan M. Nelson.

Vänsterpartiet anser att skolans mål ska vara att ge alla elever den bästa kunskapen – inte att generera vinst till privata företag. Ingen har lyckats förklara hur de hundratals miljoner som varje år försvinner från skolan ner i privata fickor skulle ge barnen bättre kunskaper. Det är dags att stänga dörren för det kortsiktiga vinstintresset och sätta kunskapen främst!

Lästips: Göran om pensionen, Linda om patientsäkerhet och Ilse-Marie om regeringens bidragslinje

Från Konfliktportalen.se: Jöran Fagerlund skriver Friluftsdag i Isdala – lång restid för kort avstånd, L. O. K. Ejnermark skriver Intressanta analyser om Libyen – vad tycker vänstern?, >> 907 skriver Ett brev till en vänster med drömmar om populism, Stefan Bergmark skriver Finansera public service via skattesedeln, tusenpekpinnar skriver Arbetslöshet eller arbetstidsförkorting?, Kaj Raving skriver Övertidsarbete tränger bort arbetstillfällen
För mer vänsterbloggar besök www.konfliktportalen.se.

Media: AB1, 2, 3,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Det räcker inte att få bort de privata vinstintressena. Tyvärr tillämpar även kommun och stat s.k. New Public Management, vilket betyder att man använder det ekonomiska överskottet som mätare på om en verksamhet är bra eller inte. Alltså exakt som vore dom privata.

Dessutom har vi eländet med "skolval" - något som bara i Stockholm, där Klas Rönnbäck har undersökt saken, kostar en halv miljard om året. Givetvis på bekostnad av annat som skulle behövas bättre.

Och till detta kommer det ständiga kaoset som följer av att elever letar efter en skola som har grönare gräs än den de redan går i.

Att lärare och rektorer behandlar eleverna som "kunder" istället för medborgare med skolplikt gör förstås inte saken bättre.

Kaj Raving sa...

Det är sant, vinstintresset är inte det enda problemet utan problemet sitter i själva tankesättet där man bedömer välfärd utifrån samma måttstock som det privata näringslivet. Vilket givetvis är helt sjukt!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...