23 april 2011

Så har statskassan dränerats på 100 miljarder!

Jag hittade denna talande tabell över hur regeringen sänkt skatterna med över 160 miljarder kronor! Främst har dessa skattesänkningar, ine minst slopad fastighets- och förmögenhetsskatt med över 30 miljarder, tillfallit höginkomsttagarna. Precis som det senaste aviserade jobbskatteavdraget också främst går till de som redan har mest.

Samtidigt har man höjt skatterna med c:a 60 miljarder, på ett sätt som främst drabbar låginkomsttagare och glesbygdsbor. Fastighetsskatten exempelvis, ersattes ju med en avgift för fastigheter som innebar att de stora vinnaren och villaägarna i Danderyd och Lidingö jublade när de fick sänkt skatt med kanske tiotusentals kronor om året. Detta medan en majoritet av alla husägare, främst i glesbygden som här i Kalmar län, faktiskt fick en höjd fastighetsskatt.

Sen har vi det slopade möjligheten att dra av för fackavgiften, fast detta gäller förstås bara arbetare. Företagen får fortfarande dra av för sitt medlemsskap i sitt "fackförbund". Den höjda skatten på trafikförsäkringen drabbade också den alla som bor i glesbygd och är beroende av en, eller ofta två, bilar för att ta sig till jobb och dylikt.

Sammantaget har skattesänkningarna, trots höjningarna för vissa grupper, lett till att statskassan dränerats på 100 miljarder kronor!

100 miljarder kronor som kunde ha gått till skolor, äldreomsorg, vård och annat har alltså försvunnit för att ett fåtal ska kunna åtnjuta stora skattesänkningar. Är det verkligen då nån som kan förvånas över att välfärden monteras ner med en jakt på sjuka och arbetslösa och en ökande fattigdom som följd?

Bloggat: Alltid rött alltid rätt, Högbergs tankar,

Media: DN1, 2, 3SvD1, HD1, 2, 3, AB1, 2, 3, 4, 5Ex1, 2,

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , ,

5 kommentarer:

Alltiid rött alltid fel sa...

Dränerat? Stadskassan är nu 70 mdr större än för ett år dsedan. Trots sänkta skatter....

Om du håller dig till fakta kanske man kommer in ngn fler gång. Adjö...

Kaj Raving sa...

Tja, du kanske är medveten om att konjunkturläget är annorlunda än för ett år sen, eller? Det kanske kan ha nåt med saken att göra eller vad tror du?

Om man inte valt att sänka skatterna så hade man haft 100 miljarder till under som man kunnat satsa på välfärd under dessa år.

Du kanske skulle förhålla dig till verkligheten nästa gång du kommenterar...

Anonym sa...

Kanske har dom 100 miljarderna gått via människors plånböcker och in i handeln. Och på det sättet tagit oss ur en lågkonjunktur på ett förvånansvärt snabbt vis.Dom försvinner ju inte bara.

Kaj Raving sa...

Statskassan, och därmed välfärden har fortfarande dränerats på 100 miljarder.

Sen har man ökat inkomsten för grupper som redan klarar av sin vardagliga konsumtion. Mer pengar till överklassen, dvs regeringens melodi, leder till ökat sparande och ökad lyxkonsumtion i form av resor och annat. Pengarna "försvinner" från den svenska marknaden.

Däremot har man minskat konsumtionsutrymmet för de som konsumerar "vanligt" genom ökade skatter och försämrade socialförsäkringar.

Eller för att uttrycka det enklare: en direktör som får en hundring extra sätter in den på banken. Får en arbetslös en extra hundring så går det till falukorv i den lokala butiken.

Förhållandet är alltså¨det rakt motsatta till det du försöker påvisa och exempelvis de sabbade socialförsäkringarna bidrog till att fördjupa krisen och permanenta den massarbetslöshet vi ser idag.

Anonym sa...

Det optimala vore nog att skatten var 100 %. Då kan staten dela ut resurser efter behov som man får ansöka om. På detta sätt blir allt rättvist.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...