18 april 2011

I högersverige har svenska elever blivit en handelsvara bland andra

Vår gemensamma välfärd privatiseras i ökande takt. Regeringens privatiseringsiver har lett till att riskkapitalbolag idag tar över alltmer av skola, vård och äldre- och barnomsorg. Det betyder att det som borde vara vår gemensamma välfärd blir till vinstmaskiner för privata intressen. Istället för att gå till det gemensammas bästa så går våra skattepengar rakt ner i fickan på riskkapitalister och hamnar som vinster i olika skatteparadis.

Skolan var det första området som drabbades av privatiseringsvågen. Det tog ett tag innan riskkapitalbolagen på allvar upptäckte den lönsamma marknaden men nu har man insett att man kan tjäna miljarder på svenska barns skolgång. Nu dränerar vinstintresset den svenska skolan med minskade resurser, ökad segregation och sjunkande resultat som följd. I högersverige har svenska elever blivit en handelsvara bland andra.

En god välfärd är det effektivaste sättet att jämna ut skillnaderna i samhället. Att privatisera välfärden är det effektivaste sättet att öka klyftorna. Därför vill Vänsterpartiet självklart förhindra privatisering och förhindra att skattepengar tas ut som vinst av privata företag som äger skolor. Vi menar att det är inte skolbolagens jakt på vinst som ska styra skolan utan elevernas behov. Därför borde bara icke-vinstdrivande företag få driva skolor.

Vinstintresse har helt enkelt inte i vare sig skolan eller välfärden i övrigt att göra!

Media: GT, AB1, 2, 3, LO-tidningen,
Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , , ,

3 kommentarer:

Ida sa...

Stora barngrupper finns även i kommunens anda.. Dåligt utbildad personal dessutom. Men jag förstår din poäng såklart.

Menar bara att hela skolsystemet kanske behöver sig en omgång om våra barn ska bli en vettig framtid..

Kaj Raving sa...

Hela skolan behöver givetvis mer resurser. Sen är de offentliga skolorna inte på nåt sätt per definition alltid bra, men dem kan vi åtminstone påverka genom demokratiska beslut vad våra skattepengar ska gå till.

martin sa...

Nu skall vi för allt i världen inte glömma att politikerna utöver detta har tillskjutits enormt mycket mer resurser. Sedan inträdet i EU har de blivit Rejält många fler, rejält! Vi har således fått en stor armé politiker att betala för, det har knappast blivit mer att regera av det. Så motsvarande för lärarna hade varit att skolklasserna blivit mindre.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...