02 april 2011

Hur låga är det tänkt att lönerna ska bli?

Kommunanställdas ingångslöner är för höga deklarerade Finansminister Borg (m) häromdagen. Att sänka lönerna för vanligt folk har ju varit högerns mål hela tiden även om man i retoriken låtit påskina något annat. Att Borg äntligen tar bladet från munnen och säger som det är, det är ju trevligt som omväxling. Men kan kan ju onekligen, liksom Josefin Brink (V), ställa sig frågan hur låga han egentligen tycker att lönerna ska vara?

Att låga lägstalöner drar ner lönenivån för alla medlemmar inom branchen är konstaterat sedan lång tid. Nu vill alltså Borg se sänkta löner för de som redan tjänar minst. Att skapa ett låglöneproletariat är uppenbarligen vad den borgerliga arbetsmarknadspolitiken går ut på, även om man inte vågar säga det rakt ut - ännu.

Moderaterna må ha förändrat sin retorik och förfinat sina metoder, men bakom den tunna fernissan så är de samma moderater som tidigare och med samma mål som man alltid haft: större klyftor med sänkta löner för vanligt folk och sänkta skatter för andra.


Lästips: Ilse-Marie och Göran skriver om sjukförsäkringen och på Löntagarbloggen skrivs det om pension.

Från Konfliktportalen.se: Stefan Bergmark skriver Debatten om sponsring i SVT ideologisk, Röda Lund skriver 00-talets bästa album, Kaj Raving skriver Arbetare vill ha en solidarisk a-kassa, herman skriver Intervju med en av de strejkande lärarna på Björkbacken, Lasse Franck skriver UpSweden Spring Showcase
För mer vänsterbloggar besök www.konfliktportalen.se.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hade jag röstat på vänsterpartiet hade jag varit arbetslös nu. Dom tycker ju tydligen att det är bättre att vara arbetslös om man inte kan garanteras en fast trygg tjänst. Nu kan jag iallafall jobba ihop till en summa i månaden som jag är mycket nöjd med istället för att vara arbetslös och leva på samhället som vi alla får betala dyrt för slutändan. Höga bidrag kan bli allas död.

Kaj Raving sa...

Så du menar att du och alla som inte har en fast anställda är helt överflödiga? Det tror inte jag. Alla som behövs idag i olika former av otrygga anställning behövs givetvis även om de hade trygga anställningar.

Förutom det så handlar inte inlägget om anställningstrygghet utan om att moderaterna vill dumpa lönerna för vanliga arbetare. Tycker du att det också är bra?

Varken otrygga arbeten eller dumpade löner skapar fler arbeten, bara ett samhälle med större klyftor. Ett sånt samhälle får vi alla betala dyrt för i slutänden!

Anonym sa...

det jämnar ju ut sig om det är låg skatt. Det är ju totalt skitsamma om lönerna blir högre om man måste skatta bort vartenda öre. det skulle knappast kännas bra att gå till jobbet och veta att det mesta går till sossar som inte kan hålla koll på ekonomin för fem öre. Hur fel räknade dom rödgröna inte på sina skuggbudgetar? Det är ju allvarligt och sänker trovärdigheten till absurdum. Nu har ju ekonomin kommit på fötter igen och tacka moderaterna för det!!

Kaj Raving sa...

För den med fet lön jämnar det kanske ut sig eller till och med lönar sig med sänkt skatt, medan den som har låg eller medel-inkomst förlorar på det. Dels eftersom en del av skatterna omvandlas till avgifter, dels eftersom låginkomsttagarna har ett mycket större behov av en bra välfärd än den med högre inkomst.

Det högern kallade för massarbetslöshet innan -06 är nu vad man hoppas komma ner i, nångång. Är det nåt som sänker trovärdigheten så är det det.

Att vara nöjd och påstå att man har ordning på ekonomin när man har en massarbetslöshet och en fattigdom av historiska mått tycker jag är rent skrämmande. Men det säger en hel del om högern.

Kaj Raving sa...

Och sen så vill man alltså att de som redan tillhör de med lägst löner ska ha ännu lägre löner för att lösa regeringens problem.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...