17 april 2011

Fattiga föräldrar ger fattiga barn

Fattigdomen bland barn ökar och det beror på att fattigdomen bland vuxna ökar. Det är inte så svårt att lista ut. Med en massarbetslöshet med ett ökande antal långtidsarbetslösa, en av Europas högsta ungdomsarbetslösheter, med rättslösa människor i FAS 3, toppat med en utförsäkringslinje som kastar ut svårt sjuka människor i ovisshet, så påstår Anders Borg ändå att det går bra för Sverige

Men med ökande fattigdom och med kraftigt ökande klyftor så kan man vara lugn för att detta inte gäller alla. Då är det heller inte så svårt att lista ut varför barnfattigdomen ökar i Sverige. Regeringens politik har dragit isär Sverige och skapat djupa klyftor där ensamstående föräldrar, sjuka och arbetslösa är extra utsatta.

Och politiken mot ökade klyftor fortsätter. Jobbskatteavdraget har enligt Riksdagens utredningstjänst (RUT), till skillnad från vad man påstår på exempelvis SvD:s ledarsida, ökat barnfattigdomen och sett till så att behovet av en organisation som Majblomman fortfarande är stort.

Som väl är så växer opinionen mot utslagning och nyfattigdom. Många inser att växande grupper av fattiga i Fas 3-jobb och utförsäkrade får inte bättre liv med fler jobbskatteavdrag. Fattiga föräldrar ger fattiga barn. Jag anser att vi alla har ett ansvar för att barn i Sverige ska få bästa möjliga uppväxtvillkor. Barnfattigdom och ökande klyftor beror inte på någon naturlag, utan på medvetna politiska val.

Vänsterpartiets fördelningspolitik minskar klyftorna och stärker de som behöver det mest. Vi vill också se en handlingsplan för minskad barnfattigdom. Rätt till heltid, stärkta socialförsäkringar, höjt underhållsstöd och bostadsbidrag, läxläsning i skolan, förbud mot avgifter i skolan, gratis glasögon till alla barn och förbättringar för ensamstående föräldrar är åtgärder som vi vill se i en sådan handlingsplan.

Bloggtips: Martin Moberg om stopp för fas 3:are i vården, Ekonomikommentarer om förtroendet för den fria marknaden, Linda Fleetwood om den teaterpjäs av Ölands Musikteaterskola som vi såg på i fredags. Den var för övrigt suverän!

Media: Ex1, AB1, SvD1, DI, DN1,
Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...