28 april 2011

De sjukskrivna visade sig vara sjuka!

Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens senaste uppföljning av dem som uppnått maximal tid i sjukförsäkringen presenterades igår och LO-tidningen presenterar det tydliga resultatet:
Ju längre tiden går, desto troligare är det att den som blivit utförsäkrad återvänder till sjukförsäkringen.
Det visar sig alltså helt enkelt att de som var sjukskrivna faktiskt är sjuka. Faktiskt för sjuka för att jobba!

En vettig människa skulle ju givetvis redan från början utgå ifrån att det var just därför de var sjukskrivna. Regeringens utgångspunkt var därför självklart den motsatta. Därför har de ju sett till att vi stället för ett skyddsnät för den som blir sjuk har fått en ättestupa i form av en utförsäkringskedja med rigida kollektiva tidsgränser för hur länge du får vara sjuk (något som vissa borgare nu säger sig ångra).

Man utgick hellt enkelt ifrån att de flesta bara var simulanter skulle börjat jobba när det blev för jävligt att vara sjuk. Nu kom istället verkligheten och ställde till det för dem, när det nu alltså visats sig att de sjukskrivna inte bara gick hemma och drog för skojs skull utan faktiskt har problem som inte försvinner bara för att regeringen har satt en fast tidsgräns för när du ska vara frisk. Tvärtom har det visat sig att de sjuka blir sjukare av regeringens utförsäkringslinje.

Vi behöver en sjukförsäkring som grundas på en arbetslinje istället för en utförsäkringslinje. En arbetslinje som ger människor chans att faktiskt komma tillbaka till arbete med omfattande satsningar på rehabilitering. Det behövs också en aktiv arbetsmarknadspolitik så att människor inte fastnar i långtidsarbetslöshet och en arbetsmarknad som är beredd att ge människor chansen att visa vad de kan bidra med. Långt ifrån regeringens fas 3-slaveri med andra ord!

Det behövs tidsgränser för den enskilde ska ha rätt till rehabilitering och stöd, inte administrativa tidsgränser för när man inte tillåts vara sjuk längre. För det är självklart att alla som kan ska bidra till samhället, utifrån sin egen förmåga. Samtidigt ska man veta, att om man blir sjuk och inte kan arbeta, ska man få tillgång till en försäkring som både ger rätt till snabb rehabilitering tillbaka till arbete, liksom man ska ha rätt till ekonomisk trygghet så länge som det behövs. Ingen ska behöva gå från hus och hem för att man har oturen att bli sjuk.

Ingen väljer att bli sjuk. Då kan man givetvis inte heller straffa någon till att bli frisk. Alla ska ha rätt till ett arbete, men man måste också ha rätt att vara sjuk.

Bloggat: Göran Johansson, Martin Moberg, Ejnemark, Johannes,

Media: Svt1, DN1, 2SvD1, AB1, DA,
Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...