26 april 2011

Cathrine Pålsson Ahlgren ångrar sig, men vad säger Anders Andersson?

Tänker Anders Andersson (kd)
göra något för det tusental som
utförsäkrats enbart i Kalmar län?
På Påskuppropets manifestation i Kalmar på annandag påsk, så kunde vi som var på plats höra Cathrine Pålsson Ahlgren (kd) tala om hur hon idag ångrar det beslut som hon var med om att fatta i riksdagen och som ledde fram till regeringens utförsäkringslinje. Hur fruktansvärt konsekvenserna av hennes beslut slår fick vi dessutom rörande vittnesmål om av dem som själva har drabbats.

Det är klädsamt att Cathrine Pålsson Ahlgren (kd) nu åtminstone erkänner att det beslut som hon var med om att fatta i riksdagen var felaktigt, men när hon nu efter att ha lämnat riksdagen påstår att hon inte trodde att det skulle utmynna i att så många människor har fått komma i kläm så är det inte utan att klingar lite falskt. Många tunga remissinstanser varnade för just den utveckling vi sett och som flera av de drabbade alltså vittnade om under manifestationen i Kalmar.

Vi som var på plats på Larmtorget kunde dessutom höra att Pålsson Ahlgren fortfarande använder sig av den retorik och den mytbildning som motiverade regeringens utförsäkringslinje. Att argumentet om svenskarna som ”Europas sjukaste folk” inte har med sanningen att göra är exempelvis fastslaget sedan länge, även innan beslutet fattades i riksdagen. Trots detta så tvekar inte Pålsson Ahlgren att använda just den myten, för det är det det handlar om, som ett argument för förändringarna i sjukförsäkringen. Sjukförsäkringen benämndes dessutom konsekvent som ”bidrag”, trots att hon är full medveten om att det handlar om just en försäkring och inte ett bidrag.

Det är bra att Pålsson Ahlgren säger att hon ångrar sig. Även som politiker måste man kunna se när man begått ett misstag och göra vad man kan för att rätta till det (vilket iofs även borde innebära att man avstår från att sprida myter). Men faktum är också att vad Pålsson Ahlgren tycker i frågan är inte fullt så intressant idag som när hon satt i riksdagen.

Frågan är istället vad de som idag sitter i riksdagen tycker, de som faktiskt har direkt möjlighet att påverka beslutet. Det är ju exempelvis socialdepartementet som är ansvarigt för socialförsäkringarna, och departementschef där är Pålsson Ahlgrens partikamrat Göran Hägglund. Han om någon har ju möjlighet att vara den moraliska delen av regeringen. Men hittills har han gjort lika mycket som Pålsson Ahlgren när hon hade verklig möjlighet att påverka, dvs ingenting!

Ännu mer intressant, åtminstone ur mitt perspektiv, är givetvis hur de borgerliga riksdagsledamöterna här i länet tänker agera. Och allra mest intressant, med tanke på Cathrine Pålsson Ahlgren, är hur hennes partikamrat Anders Andersson ser på frågan. Erkänner Andersson liksom Pålsson Ahlgren att beslutet blev fel eller står han fast vid regeringens utförsäkringslinje? Tänker han göra något för det tusentalet människor som utförsäkrats bara här i Kalmar län? Eller tänker han fortsätta låtsas som om vittnesmålen vi fick höra runt om i landet bara är påhitt? Dessa frågor vore det mycket intressant att få svar på.

Bloggat: Aftonbladets Björn Fridén om borgerliga reaktioner på Påskuppropet, Alliansfritt Sverige om att utförsäkrade får lösa sin situation själva, Mer vänster i Uppsala om att man i Uppsala hade initiativtagaren till påskuppropet själv på plats, Ett hjärta RÖTT om att kampen mot utförsäkringarna fortsätter, Litentanta rapporterar från Påskuppropet i Umeå, LO-bloggen om att de justeringar som regeringen och socialförsäkringsminister Kristersson nyligen presenterade är otillräckliga,

Media: AB1, 2, 3, 4, Ex1, DN1,

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag delar er kritik. Och som vi alla vet är det socialdemokraterna som har en stor skuld till detta och som startade det hela. Nu måste vi rikta kritiken även mot S!!!!! Inte bara, men även mot dom.

Kaj Raving sa...

Absolut har S en skuld i detta, framförallt för att man köpte "fusk-bilden" och på så sätt krattade manegen för de förändringar som högerregeringen sen införde. Det ska de också ha kritik för, men det är viktigt att komma ihåg att det är högerregeringen som genomdrivit den nuvarande utförsäkringslinjen.

Kraxpelax sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...