31 mars 2011

Sverige ska inte delta i fler av Natos krig!

Jag tycker nog att vår partistyrelse vanligtvis fattar kloka beslut. Men nu har vi hamnat helt på kollisionskurs. Jag förstår nämligen inte alls ställningstagandet att ställa sig bakom att i en Nato-ledd operation sända stridsplan till Libyen. Under kvällens cirkel i partiprogrammet här i Nybro, som av en händelse handlade om just internationella frågor, så var också fördömandet av beslutet såväl enigt som kompakt medan frågorna var många.

Vart tog exempelvis det envisa hävdandet av den svenska neutraliteten vägen. Smyganslutningen till Nato har pågått länge och Vänsterpartiet har hela tiden protesterat. Nu välsignar partiledningen plötsligt att sverige krigar tillsammans med Nato, på annat sätt har jag svårt att se det. Det som inte är ok i Afghanistan är tydligen ok i Libyen.Vad har hänt?

Att Nato och västvärlden i övrigt plötslig skulle vara väldigt bekymrade för Libyens folk tror jag inte ett ögonblick på. Jag menar, det var ju inte direkt i förra veckan som nån plötsligt kom på att det satt en grym diktator vid makten där. Att tro att det snarare har något med oljan och kontrollen över den att göra ligger inte särskilt långt borta.

Istället för att ha så bråttom att ställa sig bakom krigsivrarna och vad som troligen är ytterligare ett i raden av imperialistiska krig så borde partiet varit det parti som nyktert hävdade att andra vägar ska prövas först. Varför krävde man inte exempelvis sanktioner för att tvinga fram demokratiska förändringar? Frågorna är som sagt många efter partiets beslut. 

Sverige borde dessutom ägna sig åt det som vi gjort bra under så många år, nämligen humanitära insatser, inte krig. Nu är jag övertygad om att dessa nödvändiga insatser kommer att få stryka på foten när vi nu är med de stora häftiga pojkarna och krigar istället. Sverige borde inte delta i fler av Natos krig!

Jag kan bara beklaga partiets ställningstagande, men konstaterar åtminstone glatt att Jens Holm och tre kamrater till i riksdagen kommer att frondera mot partiets ställningstagande. All heder åt dem!

Bloggat: Jonas, Jens, Jerker, Francisco, Ulf, Jinge, Lasse, Alliansfritt, Björn,

Media: Flamman1, 2, 3AB1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12SvD1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15DN1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, Ex1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, GP1, 2, 3, Svt1, 2, 3, 4,

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , , ,

3 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

I vår förening, som även Ohly är med i, tog vi på senaste mötet ett uttalande om att verka för fred.
Det är skandal att V medverkar i ett beslut som i praktiken innebär vapenanvändning. Dessutom har sådana här insatser en förmåga att efter en tid bli självgående och därmed innebära ökande militära insatser. Se bara på hur det gick i Afghanistan.
Förklaringen att V ställer upp på vapenanvändningen är ju att det är FN som beslutat om saken. Men det innebär ju faktiskt inte att vi måste ställa upp med vapen (JAS). Vi borde ställt upp med humanitära insatser i första hand!

Kaj Raving sa...

Kan bara instämma. Det känns som vi har förlorat massor i trovärdighet i ett enda slag och jag är inte säker på hur vi ska kunna reparera det...

Ulf Sandberg sa...

Håller med !
Ledsamt att vi ställer in oss i ledet - och än värre att partifolk använder det som argument - "Bara Sd är emot".
I Bahrein gick saudiska styrkor in och hjälpte till att kväsa upproret ! Och vad gör dom utan Usa:s vetskap ?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...