30 mars 2011

Protesterna mot utförsäkringarna växer

Protesterna fortsätter mot regeringens brutala utförsäkringslinje, där sjuka som inte blivit friska vid den tidpunkt som regeringen beslutat om ändå blir utkastade i ovisshet. Denna gång är det en rad läkare från runt om i landet som har samlats bakom ett upprop i SvD där de uppmanar regeringen att sluta straffa deras patienter:
Vi kräver att statsmakterna omedelbart slutar att skada de långvarigt sjuka genom en omänsklig lag. Utförsäkringarna måste stoppas nu. Skrota förslaget att ta bort vårdpersonalen från den särskilda arbetsförmågebedömningen. Utred snarast om en mänskligare lag, och sätt snarast in nödvändiga resurser för att nå en verklig rehabilitering för dem som drabbats av sjukdom.
Tidigare har diakoner, fackförbund och andra förenats i protesterna mot de omänskliga reglerna. Nu ansluter alltså även läkare från hela landet. Men socialförsäkringsminister Ulf Kristerssons (m) besked är att inga genomgripande förändringar kommer att genomföras utan möjligen kommer man att, som kd vill, slänga på lite fernissa på den krackelerade ytan. Som Ilse-Marie skriver så visar det en på en skrämmande brist på verklighetsuppfattning:
Den senaste tiden har kritiken mot sjukreglerna varit massiv. Just nu pågår ett påskupprop som allt fler ansluter sig till. Kyrkans diakoner, Sveriges Kristna Råd, Biskopsmötet, fackföreningar och privatpersoner. Protestlistor cirkulerar både på nätet och runt om i landets församlingar. Att kritiken är så stark just från kyrkans företrädare skrämmer givetvis ett av allianspartierna mer än de andra – Kristdemokraterna.

I går kom därför KD, inte helt oväntat, med ett blekt försök till att dämpa och tysta kritiken – och blidka de kritiska rösterna inom de egna leden. Nu försöker man med ny fernissa och förslag till nya undantag, dölja problemen och tysta kritiken. Det är inte första gången – och hitills har ingentig hänt.

Man inleder sitt förslag till förändring med samma ord som Reinfeldt och Kristersson brukar använda; ”– Sjukförsäkringen fungerar i huvudsak bra, men det finns människor som faller mellan stolarna.” Sedan staplas nya undantag på varandra, kombinerat med den positiva grundhållningen. Bland annat utrycker man sig så här, citat;
– Våra kontakter med enskilda som berörs av sjukförsäkringen, anställda inom psykiatrin, på Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen vittnar alla om att förändringarna som Alliansregeringen har genomfört har varit bra och nödvändiga.
Man kan fråga sig vilka dessa ”kontakter” egentligen är? Så här säger några av de diakoner som har slagit larm – som ger en helt annan bild av sakernas tillstånd. Citat;
Det är bråttom – allt fler människor tar sitt liv i desperation, berättar diakon Rosita Borum-Halvars. /…/
-Reglerna måste ändras och vi vet hur hårt många människor drabbas. Många orkar inte själva överklaga. Vi måste vara de svagas röst. Det räcker inte med att sitta på sitt rum och be när människor går under./…/
-Vi möter dagligen problemet och förtvivlade människor som står med läkarintyg Försäkringskassan inte tror på. Läkarens ord betyder ingenting. Många skäms att komma, att behöva tigga i ett välfärdssamhälle, säger Isabel Ramberg, diakon i Näsby/Frövi och Ronald Henriksson, Västerås stadsmission håller med.
-De känner sådan vanmakt att vissa tar sitt eget liv, säger Rosita Borum-Halvars.
Och det är på grund av detta det är så bråttom. Det är inte att vänta, anser biskop Thomas Söderberg.
Givetvis räcker det inte med lite ny fernissa på ytan, det krävs att sjukförsäkringen förändras i grunden. Sjukförsäkringen borde finnas till som ett skyddsnät för att alla ska kunna känna sig trygga med att tillvaron inte behöver krascha mer än nödvändigt vid sjukdom eller skada. Så kan man inte med bästa vilja säga att det ser ut med högerns regler.

I stället för ett skyddsnät så har vi fått en ättestupa i form av en utförsäkringskedja med rigida kollektiva tidsgränser för hur länge du får vara sjuk. Men sjukdom försvinner inte för att den förbjuds och ingen blir friskare av att man sparkas ut från sjukförsäkringen och hamnar sist i kön av arbetslösa.

Vänsterpartiet vill att alla ska kunna känna sig trygga med sjukförsäkringen och vill därför avskaffa utsorteringskedjan. Fasta tidsgränser ska ersättas med att hänsyn tas till varje enskild individ i varje enskilt ärende. Sjukdom ska inte behöva leda till fattigdom och utslagning! Detta borde borde vara självklarheter i ett välfärdssamhälle som vårt.

Men så är det tyvärr inte under en högerregering, utan man kommer säkert att genomföra någon liten förändring och (återigen) påstå att man löst problemen utan att det förändrar verkligheten på nåt sätt alls för de tusentals som drabbas. Därför måste vi fortsätta protestera för en solidarisk sjukförsäkring. Det kan vi göra bland annat genom att delta i Påskuppropet.


Bloggat: Martin Moberg, Löntagarbloggen, Ett hjärta RÖTT, De tystas röst, Peter Andersson,

Annat läsvärt: Göran Johansson om Malmömodellen – ett alternativ till FAS3 och Linda Fleetwood om Viktiga politiska frågor,

Media: DN1, 2AB1, 2, 3,

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bra text Kaj!
/Christine Påskuppropet Kalmar

Kaj Raving sa...

Tack Christine =)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...