16 mars 2011

Påskupprop mot utförsäkringarna

Just nu pågår ett Påskupprop mot utförsäkringarna som regeringen har genomfört. Det är ett kyrkligt initiativ där man uppmanar till landsomfattande protester mot att människor utförsäkras ur sjukförsäkringssystemet. Annandag påsk kommer aktiviteter att anordnas över hela landet i samband med uppropet.
– Vi måste agera för att stoppa utförsäkringarna. Människor går under för att de blivit av med sin sjukpenning, säger Charlotte Thérèse Björnström i Uppsala.
Det var hon som drog igång uppropet i januari, eftersom hon upplevde hur människor råkade illa ut och hur effekterna blev att nya grupper hamnar i permanent fattigdom och att barnen ofta råkar illa ut. Vi har ju också kunnat se hur barnfattigdomen ökat. Hon säger vidare
– Det handlar inte om några enskilda fall utan utförsäkring drabbar tiotusentals. Snart kommer alla känna till effekterna genom någon bekant.
Just att det handlar om enskilda fall har annars varit ett mantra från högerhåll alltsedan de första konsekvenserna började anas. Aldrig att det skulle kunna vara något fel på systemet, utan "det är oundvikligt att enskilda hamnar i kläm"... osv... osv... Detta uppmärksammas nu i bloggen med just namnet Enskilda fall. Där tänker man nu försöka uppmärksamma systemfelets alla "enskilda fall" genom att lyfta dem i bloggen. Så här beskriver man bloggen syfte:
Med denna blogg vill vi skildra "enskilda fall" som fallit igenom det skyddsnät som ska fånga upp oss om vi blir sjuka. Termen "enskilda fall" har använts frekvent av politiker för att friskriva sig från ansvar gällande de nya sjukreglerna trots uppenbara brister. Vi vill att dessa fall skall samlas och synliggöras. Kontakta oss för att dela med dig av din egen berättelse: n.dbw@hotmail.com
Påskuppropet kan man skriva under här.

På bloggen Kalla Sverige kan man också läsa om fler "enskilda fall". Läs gärna bloggen De tystas röst också, där man bland annat slår hål på myterna kring sjukförsäkringen.

Bloggat: Ett Hjärta RÖTT, LO-bloggen,

Om Fas3: Göran, Alliansfritt, Fasan, Löntagarbloggen, Björnbrum,


Media: LO-tidningen, DA1, 2, KA, Svt,
Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...