17 mars 2011

Övertidsarbete tränger bort arbetstillfällen

Svenskarna jobbar övertid som aldrig förr! Störst är ökningen i industrin, byggbranschen och transportsektorn,, där man jobbar 30—40 procent mer övertid det senaste året än innan. Totalt fem miljoner timmar blev det, vilket motsvarar inte mindre än 125 000 arbetstillfällen!

Nu är det givetvis inte så enkelt att man skulle kunna ersätta alla dessa övertidstimmar genom att anställa mer personal  rakt av. Men åtskilliga tusen anställningar stängs garanterat ute på grund av övertidsarbetet. Det är anställningar som det alltså uppenbart finns ett behov av, ett behov som istället får täckas upp av en ofta redan hårt ansatt och slimmad personalstyrka.Många tvingas att jobba mycket mer än de vill och borde.

Många företag passade, med krisen som ursäkt, på att säga upp mer personal än vad som möjligen kunde motiveras med nedgången under krisen. Detta för att nu kunna ha en mer "flexibel" arbetsstyrka bestående av visstidsanställda och/eller inhyrda. Eller så får man helt enkelt personalen att jobba övertid. Allt för att slippa anställa. Slits personalen ut så har ju regeringen sett till så att det är lätt att bli av med dem som inte klarar ackordet.

Nu vill regeringen dessutom göra det ännu enklare för företagen att slippa anställa genom att öppna upp för att chefen ska få rätt att beordra ännu mer övertid än dagens 150 timmar. Redan dagens övertid är ett tecken på ett systemfel som är rena hånet mot alla som går utan arbete medan andra sliter ut sig. Det behöver inte legitimeras ytterligare, det behöver stoppas!

Bloggat: Göran,

Från Konfliktportalen.se: autonomak skriver Who sold out now?, tusenpekpinnar skriver Självscannings(pre)revolutionen, Bo Myre skriver Osannolikt sannolik härdsmälta, Jöran Fagerlund skriver Frågan om hämtmat vid förskolor och skolor är politisk och inte juridisk, Kaj Raving skriver Påskupprop mot utförsäkringarna
För mer vänsterbloggar besök www.konfliktportalen.se.

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...