04 mars 2011

Klassklyftorna ökar ännu mer

Höginkomsttagarna är, föga överraskande, de stora vinnarna med högerpolitiken. Lika föga överraskande så fortsätter också klyftorna i samhället att öka när de redan mest utsatta har fått det ännu sämre. De som är priviligierade kan resa, och kanske köpa städhjälp för att skapa lite "guldkant" på tillvaron. För städerskan ser däremot situationen ofta helt annorlunda ut. SR:

Andelen ensamstående med låg ekonomisk standard har ökat från 11 procent i början av 2000-talet till 27 procent 2009.
Regina Abubaker är invandrare, ensamstående med två barn och hon bor i hyresrätt.
– Efter att man betalar hyran och räkningarna, det är ingenting kvar nästan, säger Regina Abubaker. Det är fruktansvärt, att jobba och inte klara ekonomin. Det är skandal.

På så vis är hon typisk för dem som haft en sämre ekonomiska utveckling under de senaste åren.
SCB siffror över hushållens ekonomi 2009 visar visserligen att de allra flesta hushåll har ökat sin disponibla inkomst, alltså inkomst efter skatt, men skillnaden i privatekonomisk utveckling är stor mellan olika grupper i samhället.
Hårddraget kan man säga att vinnarna är de med fast jobb med medel- eller höga inkomster, boende i småhus eller bostadsrätt.

Bäst procentuella utveckling hade de som tjänar 27 000 kr i månaden efter skatt.
Erik Hugne och Marie Lemberg tillhör de som fick det bättre ekonomiskt under 2009.
- Jag har fått skattesänkning och löneökning, så det är bara positivt. Det är väldigt bra, säger Erik Hugne.
- Jag har fått det lite bättre och får lite mer över på grund av sänkta skatter. Det har varit märkbart, tycker Marie Lemberg.
Vad har du gjort med pengarna?
– Jag har roat mig och rest, tyvärr. Mer än att ha sparat, säger Marie Lemberg
Daniel Waldenström är professor i nationalekonomi vid Uppsala universitet och forskar om inkomstskillnader.
– Den stora gruppen med fast anställda, med relativt hög utbildning har haft en väldigt gynnsam inkomstutveckling under de senaste åren. Även under finanskrisen, säger Daniel Waldenström.
Om de med fast jobb och höga inkomster var de som klarade sig bäst under 2009 så var det de med lägst inkomster som hade den sämsta ekonomiska utvecklingen.
Bloggat: Ulla Andersson,

Tidigare: Ökad fattigdom får regeringen att byta räknesätt, Svenskarna vill ha rättvisa, Hellre jämlikhet än klyftor,

Media: AB1, 2, 3, 4, 56, 7, 8DN1, 2, 3, 4SvD1, 2, 3, 4, SR,
Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

Danne Nordling sa...

Det är i huvudsak jobbskatteavdraget som medfört att inkomstskillnaderna ökat - i synnerhet mellan arbetande och icke-arbetande. Det är väl inte klassklyftor det är fråga om?

Vad har orsakat den dåliga utvecklingen för ensamstående kvinnor med barn? Det framgår inte av SCB:s undersökning. Kanske är det deras män som i högre grad struntar i att betala underhållsbidrag?
/DNg

Kaj Raving sa...

Om det inte är klassklyftor, vad menar du annars att det skulle vara?

Skattesänkningar av alla de slag, jobbskatteavdrag, slopad förmögenhetsskatt mm mm har lett till att klyftorna mellan de som har mycket och de som har lite har ökat = klassklyftorna har ökat.

"Vad har orsakat den dåliga utvecklingen för ensamstående kvinnor med barn? Det framgår inte av SCB:s undersökning. Kanske är det deras män som i högre grad struntar i att betala underhållsbidrag?"

Kanske det, fast eftersom större delen av skattesänkningarna har gått till män medan kvinnorna drabbats hårdare av de neddragningar i välfärden som blivit konsekvensen av skattesänkningarna så är det troligare att de helt enkelt har drabbats av högerpolitikens inneboende natur - ökande klassklyftor.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...