21 mars 2011

Högerregeringen fortsätter sin antifackliga politik

”Förenklingar av ledighetslagstiftningen”, så kallas det senaste steget i högerregeringens antifackliga strategi. Den borgerliga regeringen vill genomföra ändringar i studieledighetslagen som de menar ska förenkla för företagen. Imorgon tisdag den 22 mars lägger man fram propositionen till riksdagen.

”Förenklingen”, den består i princip i att man vill göra det lättare för företagen att hindra de anställda från att gå en facklig utbildning. Bland annat ska det krävas sex månaders anställning innan man får rätt till ledighet för fackliga studier.

Och även om någon varit anställd i sex månader så ska arbetsköparen kunna kräva att ledighetsansökan lämnas minst två månader innan kursstart och sen dessutom skjuta upp utbildningen i upp till ett halvår. Samtidigt tas arbetsköparens skyldighet att informera facket bort, vilket försämrar fackets möjligheter till inflytande och möjlighet att rekrytera nya fackligt aktiva.

Tidigare har man försvagat strejkrätten, försämrat semesterlagen och inte minst genomfört stora neddragningar på arbetsmiljöområdet. Som vanligt innebär ”förenklingen” enbart en försämring för arbetare och fack.

Vad kommer härnäst från högerregeringen? Hur många fler ”förenklingar” ska vi tåla innan vi säger ifrån? Hur länge ska vi tåla denna antifackliga politik? Det är nu vi måste sätta ner foten - innan det är försent!

Kaj Raving (V)
Fackligt aktiv inom IF Metall

Bloggat: Iakttagaren, Daniel Swedin,

Media: LO-tidningen, Arbetaren, DA, SSv,
Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , , ,  

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...