20 mars 2011

Brottslighet styrs av klass, inte kultur

Det är knappast något nytt, men det kan tålas att upprepas många gånger, inte minst nu när vi har rasister i riksdagen som försöker framställa en annan bild. Brottslighet styrs av klass, inte kultur.

Så kan vi alltså åter slå fast; brottslighet har ingenting med kulturell bakgrund att göra. Istället är det (givetvis) den socioekonomiska bakgrunden, det vill säga under vilka förhållanden man har vuxit upp, som avgör. Idag liksom för hundra år sen. Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi:
– Skillnaderna beror inte på att "invandrarkulturer" är mer brottsbenägna eller liknande. Utan det här beror i övervägande del på under vilka förhållande invandrare lever i Sverige och om de kan skaffa sig de resurser som är nödvändiga för att leva ett anständigt liv.
För hundra år sen var det de fattigaste ur arbetarklassen som sades ha brottsligheten med sig i generna. Precis som nu så handlade det även då om att man inte skulle behöva se till de verkliga problemen, det vill säga klassklyftorna i samhället. Istället för välja att ta tag i problemen så väljer man att skylla problemen på dem som drabbas hårdast av dem.

Lösningen för att minska brottsligheten är alltså inte att skylla på den som är mest utsatt, utan lösningen är densamma nu som då: ett jämlikare samhälle.
 

Bloggtips: Läge för vinstdelning, Våga analysera (M)arknadsexperimentet, Den flexibla arbetsmarknaden: del 2, Handels kongress: Avd 12 visar vägen i bemanningsfrågan,

Från Konfliktportalen.se: Jöran Fagerlund skriver Friluftsdag i Isdala – lång restid för kort avstånd, L. O. K. Ejnermark skriver Intressanta analyser om Libyen – vad tycker vänstern?, >> 907 skriver Ett brev till en vänster med drömmar om populism, Stefan Bergmark skriver Finansera public service via skattesedeln, tusenpekpinnar skriver Arbetslöshet eller arbetstidsförkorting?, Kaj Raving skriver Övertidsarbete tränger bort arbetstillfällen
För mer vänsterbloggar besök www.konfliktportalen.se.

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Kolla urvalet han har gjort. Återkoppla gärna efter det att du har gjort det.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...