02 mars 2011

Äntligen kollektivavtal i Nybro

För mig som Vänsterpartist och fackligt förtroendevald är kravet på kollektivavtal i alla kommunala upphandlingar en självklarhet. Det är så vi säkrar arbetsförhållandena i Sverige. Vänsterpartiet menar att det är viktigt att kommunen som en seriös offentlig upphandlare agerar enligt de regler som gäller på den svenska arbetsmarknaden och utifrån den svenska modellen, där löner och anställningsvillkor regleras genom kollektivavtal mellan marknadens parter i stället för i lag som i många andra länder.

Sedan åtskilliga år har därför Vänsterpartiet i Nybro motionerat om att kollektivavtal ska vara ett självklart krav vid alla kommunens upphandlingar. När fullmäktige under måndagen antog den nya upphandlingspolicyn så var kravet äntligen inskrivet. En stor framgång!

I Sverige regleras löner och villkor genom kollektivavtal, det är det som är den svenska modellen, därför är det viktigt att kommunen genom att kräva kollektivavtal visar att man vill ha schyssta villkor på arbetsmarknaden.

När kollektivavtal saknas så öppnar detta för mindre nogräknade aktörer att konkurrera genom dumpade löner och försämrade arbetsvillkor. Denna sociala dumpning drabbar inte bara arbetarna. Den innebär också att seriösa arbetsgivare som följer de gällande kollektivavtalen får en ekonomisk konkurrensnackdel och riskerar slås ut.

På många måste man än idag slåss för att behålla sina fackliga och demokratiska rättigheter.

Bloggat: Svensson, Klas Bergman,

Lästips: Linda om att psykiatrin i Kalmar län är ett nationellt skyltfönster, Göran om att facken sammarbetar mot rasism, Ett hjärta RÖTT om att diakonernas upprop mot sjukförsäkringen får ytterligare stöd.

Media: DN1, 2, GP1, 2, 3SvD, e24, Dagen, AB,
Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...