12 februari 2011

Vinstintresset måste bort från skolan

Vinstintresset måste bort från skolan. Bara så kan vi hindra riskkapitalbolag placerade i skatteparadis från att utnyttja skolan till att tjäna storkovan skattefritt. Det skriver Rossana Dinamarca (V) i en debattartikel SvD och avslutar:
Det är inte hållbart att allt mer av skolans pengar går till annat än undervisning. För att elevernas kunskaper bli bättre ska pengarna användas för att anställa fler och bättre utbildade lärare.
Detta borde inte vara något märkligt. Elevernas kunskaper borde stå i första rummet, inte vinstintresset. Men med privatisering av skolan kommer eleven alltid i andra hand, eftersom det ligger helt i linje med den kapitalistiska marknadslogiken som friskolor givetvis måste följa. Privatisering leder fel eftersom de förväntas ge avkastning till sina ägare. Det innebär att man maximerar intäkterna och minimerar kostnaderna, och bra undervisning kostar. Så länge man har det fokuset så hjälper knappast fler inspektioner.Fast blir resultaten sämre så är det ju bara elevernas eget fel förstås.

Media: SvD, SR, AB, Vänsterpartiet,

Bloggat: Nicke,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...