04 februari 2011

Sjunkande reallöner målet med högerpolitiken

Försämrad a-kassa har i Tyskland lett till att reallönen har sjunkit rapporterar LO-tidningen:
De tyska arbetarnas plånböcker har magrat under en tioårsperiod. Löntagarna har fått sina reallöner sänkta. En förklaring är försämringar av a-kassan. 
Andra faktorer som framhålls som orsaker bakom reallönesänkningen är en ökad andel tillfälliga anställningar och en ökad låglönemarknad. Nån som inte känner igen mönster från högerregeringens Sverige? Från första början var huvudstrategin i högerregeringens jobbpolitik att pressa tillbaka lönerna

Andelen tillfälliga anställningar har ökat, a-kassan har i högsta grad försämrats och efter att ha skapat en helt ny låglönemarknad genom överklassbidraget så förespråkar Anders Borg (m) nu mycket riktigt också offentligt sänkta lägstalöner.

Syftet är givetvis att pressa ner den så kallade reservationslönen, vilket kom i öppen dager när interna moderat-dokument dök upp, vilket jag skrivit om tidigare:
Nu kryper alltså sanningen fram bakom den tomma retoriken fram. Man vill pressa ner lönerna för de som redan idag har sämst betalt och är mest utsatta. I USA är working poor ett begrepp, är det något som moderaterna vill överföra till Sverige? Att den lägsta lönen som någon är beredd att arbeta för sjunker leder i förlängningen till att hålla nere lönenivån även för övriga arbetare.
Högerregeringens syfte är klart. Sverige ska gå samma väg som Tyskland.
Arbetarkollektivet ska uppenbarligen hålla sig på mattan även under de nya moderaterna, även om Borg vägrar säga sanningen.
Lästips: Vänsterpartiets landstingsråd i Kalmar län, Linda Fleetwood, förespråkar RUT, Lennart Holmlund skriver om att regeringen nu är nöjd med massarbetslösheten, Göran Johansson skriver om att hoten och trakasserierna ökar mot anställd personal inom Försäkringskassan och

Media: LO-tidningen1, 2, 3, Ex, Sydöstran, AB,
Från Konfliktportalen.se: Stefan Bergmark skriver Gammallaestadianerna lika många som twittrarna, L. O. K. Ejnermark skriver Den undermåliga utvärderingen av sexköpslagen, Mattias skriver Liberal diskrimineringslag blev Katri Linnas fall, Jöran Fagerlund skriver Föreläsningarna från bostadskonferensen uppe som filmer, Röda Lund skriver Direktrapport från Kairo: Lugnet före stormen, Kaj Raving skriver Maudan – regeringens trotsiga hundvalp
För mer vänsterbloggar besök www.konfliktportalen.se.
Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Ejnar Ekström sa...

Utomordentligt trevligt hitta din blogg. Jag är bosatt i Stockholm men barnfödd i Norra Vissefjärda (vi steg på vi Alsjö hpl och tog tåget in till stora staden Nybro för att se på julskyltningen - så miljovänligt då...)

(sökte ordet förbannad dikt o statistik)

Önskar dig en fortsatt trevlig vecka!
Ejnar Ekström

Luntmakaren sa...

PS - tillät mig lån av bilden 'antal arbeten har ökat i usa'

mvh ee

Kaj Raving sa...

Tack Ejnar, kul att höra. Stora staden Nybro... =D

Kaj Raving sa...

Det gör du rätt i Luntmakaren. Det är den utmärkta tecknaren Robert Nyberg som gjort den, jag glömmer oftast att skriva ut det.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...