27 februari 2011

Ronald McDonald skrattar hela vägen till banken när ungdomar utnyttjas

”Vi tycker det är en ineffektiv åtgärd” det är regeringens eget finanspolitiska råds dom om högerregeringens främsta satsning för att bekämpa ungdomsarbetslösheten. Högerregeringens misslyckande är monumentalt och massarbetslöshet har i stället bitit sig fast bland ungdomar. Nästan var tredje ungdom har inte ett arbete att gå till idag!

Av dem som får ett jobb så får alltfler acceptera allt sämre villkor.
De har satt det i system, säger Svante Ahlman, som varit biträdande butikschef på Lidl. De kör skiten ur folk, för det finns alltid någon annan att ta in.
[...]
Det jag minns starkast, berättar Sanna, är alla gånger vi blivit tillsagda att mobba ut folk, att frysa ut människor. Att vi ska få dem att säga upp sig, för att de inte är tillräckligt bra.

Det finns över 400 000 arbetslösa men bara 70 000 jobb. Ändå skyller regeringen på de utsatta, kallar dem lata och menar att ännu sämre villkor är lösningen på ungdomars situation. Men dumpning av ungdomars villkor är bara ytterligare ett sätt att smörja storföretagen på samhällets bekostnad.

Om miljardrullningen överhuvudtaget skapar några nya jobb är oklart. Klart är däremot att företag som McDonalds, och andra som liksom dem har som affärsidé att utnyttja och byta ut ungdomar kan skratta hela vägen till banken. För de 36 miljoner kronor som McDonalds fick till skänks av regeringen förra året så har man endast skapat 89 jobb. Det blir väldigt många skattekronor per arbetstillfällen...

Nog är det djupt tragiskt att regeringen på detta sätt väljer att låta tusentals ungdomar fastna i en destruktiv arbetslöshet, eller ännu destruktivare arbeten, istället för att lösa problemet med en politik som investerar i jobb och utbildning för att skapa full sysselsättning. Det vore viktiga insatser för att ge unga en väg in i arbetslivet. Det finns vinnare med regeringens politik - men det är inte ungdomarna.


Lästips: Löntagarbloggen fortsätter sin granskning av fas3, Djurens Rätt-bloggen om pälsmössor, Ett  hjärta

RÖTT om att Borg och Reinfeldt arkitekterna bakom systemskiftet, Svensson om den fackliga kampen i USA.
 
Media: DN1, 2, 3, Ex1, 2, 3, 4, AB1, 2, 3,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

3 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

Jobb blir det för att något behöver utföras, inte beroende på löner. Ingen ska inbilla mig att det blir fler jobb om inte jobben behövs. Där det behövs fler jobb är i vården av gamla och sjuka. Det är i den offentliga sektorn jobben behövs. Regeringen borde se till att den får ökade resurser i ställer för McDonalds. Men då kanske det inte fungerar med sänkta skatter...?

bloggare på icedaniel.se sa...

Jag har inte hängt med i FAS-3 reglerna. Hur länge att en person gå och jobba i FAS-3. I åratal eller !

Kaj Raving sa...

Japp, hur länge som helst. Enda kravet är att man byter arbetsgivare vart tredje år.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...