07 februari 2011

Ökande klyftor sliter isär samhället

Klyftorna ökar i snabb takt i Sverige. I takt med att arbetarklassens löner pressas nedåt och i takt med att arbetarklassen straffas för att man oftare blir sjuk och/eller arbetslös så får den svenska överklassen slopad förmögenhets-, arvs- och gåvoskatt med mera och blir följaktligen allt rikare. Detta visar LO:s rapport Alltid mer, aldrig nog om inkomstklyftor i Sverige som man presenterar på DN debatt idag.
Den övergripande bilden är tydlig. Mellan 1950 och 1980 minskade skillnaden mellan makteliten och industriarbetarna. År 1950 var maktelitens genomsnittliga inkomst 11 industriarbetarlöner. År 1980 hade makteliten i genomsnitt en inkomst på 5 industriarbetarlöner. Under de senaste trettio åren har däremot klyftorna mellan elitens inkomster och industriarbetarnas löner ökat dramatiskt. 2007 är så här långt toppåret för maktelitens relativa inkomst. 
Jag önskar att jag kunde säga att de ökande klyftorna helt kunde tillskrivas det faktum att vi har en högerregering. Men sanningen är att klyftorna ökade även när socialdemokraterna styrde, den fattige blev fattigare och den rika rikare även då.

Men om nu socialdemokraterna anträdde vägen mot ökande klyftor så ser vi nu hur trygghetssystemen raseras i en fruktansvärd fart samtidigt som överklassen gynnas genom skattesänkningar och bidrag. Följden blir att det sluttande plan som socialdemokraterna anträdde nu leder mot en högerpolitikens ravin där klyftorna inte bara ökar utan där hela samhället slits isär.

Bloggat: Politik och poesi, Svensson, Funky fresh, Annarkia, Ett hjärta RÖTT, Lasses blogg, Jens Holm, Martin Moberg, Olsson betalar, Göran Johansson,

Media: Ex1, 2, AB1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, DN1, LO-tidningen1, 2, GP1, 2, SvD1, 2, e24, KA, DA, Svt1, 2,
Från Konfliktportalen.se: Jöran Fagerlund skriver Kampanjen ”Håll ihop mot rasismen” besökte Frölunda torg, Kaj Raving skriver SD-riksdagsman i fyllecell – är det kulturellt betingat?, Röda Lund skriver Andreas Malm talar i Lund om revolutionerna i Nordafrika, salkavalka skriver IF THE KIDS ARE UNITED – TANKAR OM EGYPTEN OCH VÄRLDEN, Stefan Bergmark skriver Gammallaestadianerna lika många som twittrarna
För mer vänsterbloggar besök www.konfliktportalen.se.
Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...