23 februari 2011

Katastrofen får inte fortsätta

Varje dag förtidspensioneras 17 unga människor och totalt fanns det förra året nästan 30 000 unga människor i Sverige som fick aktivitetsersättning (det som ofta kallas förtidspension). Under alliansregeringens första fyra år vid makten ökade antalet unga förtidspensionerade med nära 50 procent. Det är en katastrof som inte kan få fortsätta!

Högerregeringen har känt till detta utan att göra något. Nu har dock socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) sagt att han vill minska antalet unga förtidspensionärer. Han talar däremot inte om när eller hur detta ska ske, men med tanke på regeringens tidigare åtgärder för att minska sjuktalet så finns det all anledning att vara orolig för vad han kommer hitta på.

Att rutinmässigt ge unga förtidspension är ofta att ge dem liv i armod. Men att som högerregeringen fokusera på indragna ersättningar är inte heller en väg framåt. I stället behöver de utsatta ungdomarna stöd tidigt i livet genom bra åtgärder och ett trygghetssystem värt namnet där den unge ges ekonomisk trygghet med många möjligheter att ta sig in i arbetslivet.

För att minska sjuktalet sparkade regeringen helt enkelt ut tiotusentals sjuka från sjukförsäkringen, som nu i stället står sist i kön av alla arbetssökande. Dessa blev knappast friskare, ofta tvärtom, däremot betydligt fattigare. Är det samma skrämmande behandling som nu väntar tusentals ungdomar? Fortfarande har inget svar getts på den frågan.

Lästips: Linda har fått sin debattartikel publicerad, Ett hjärta RÖTT skriver om bidragspartiet moderaterna och Göran skriver om att det är skillnad på folk och folk när försäkringskassan gör sina bedömningar.

Media: AB, DN,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...