22 februari 2011

Jobbcoacher - regeringens lekstugefiasko

Den borgerliga regeringens strategi för att få fler jobb har stått på två ben. Det ena benet består i att sänka skatterna. Det är en strategi som fått tydliga effekter, även om det kanske inte är sånt regeringen vill skylta så mycket med. Men som jobbskapande åtgärd är det värdelöst.

Det andra benet har bestått av en satsning på jobbcoacher, en resultatlös och förnedrande katastrof som till och med är värdelösare än skattesänkningar som jobbskapande åtgärd. Eller vad sägs om detta? Nyhetskanalen:
Totalt delar 867 privata företag på miljarder i regeringens satsning på jobbcoacher. TV4Nyheterna har kartlagt och granskat samtliga. Granskningen visar ekonomiska oegentligheter i var sjätte företag och att Arbetsförmedlingen har betalat ut mångmiljonbelopp till företag som saknar F-skattsedel.
Eller detta krassa konstaterande från DN och SvD som sammanfattar hur effektiv åtgärden varit under rubriken Fiasko för jobbcocher:
Inte ens två av tio, 17 procent, får ett riktigt jobb efter att ha fått hjälp av en jobbcoach, visar en granskning som TV 4 Nyheterna gjort.
Och fiasko är väl ändå något av ett understatement med tanke på att de som fått "hjälp" av en jobbcoach har fått arbete i mindre grad än de som inte haft coachning:
Utvärderingen visar att arbetssökande som har haft jobbcoachning i något större omfattning har fått praktikplatser, men i något mindre omfattning ett arbete än arbetssökande som inte har haft jobbcoachning. Det finns ingen skillnad i resultat mellan arbetssökande som har haft intern respektive extern jobbcoachning.
Fast när man ser vad vår skattepengar går till så är det kanske inte så förvånande ändå:

Ett coachföretag i Västerås påstår sig hjälpa arbetslösa att få jobb genom att andas genom hjärtat. Den arbetssökande får en elektrod fäst i örsnibben, kopplad till en maskin som lyser grönt då andningen går genom hjärtat på det rätta sättet.
För detta lekstugefiaskofår vi punga ut inte mindre än tre miljarder skattekronor!

Bloggat: Alliansfritt1, 2, Ett hjärta RÖTT, Yttrandefrihet, ftw, Martin Moberg, Göran,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...