26 februari 2011

De Tystas Röst avlivar myterna kring sjukförsäkringen

140 förtidspensionerades om dagen, Sverige hade över en halv miljon förtidspensionärer, svenskarna var det friskaste men samtidigt det mest sjukskrivna folket i Europa. Detta är ett axplock av de myter som flitigt har odlats av högerdebattörer. Och de fortsätter fortfarande att odlas, trots att forskningen har visat att det handlar om just myter och lögner.

Nu har bloggen De Tystas Röst gjort en sammanställning av alla dessa myter som har florerar kring sjukförsäkringen. Från bloggen:
Det finns ett antal myter om den svenska sjukförsäkringen. De florerar fortfarande och lever sitt eget liv; bland politiker och opinionsbildare, i tidningsartiklar och på bloggar, i samtal, diskussioner och kommentarer, i vardagen och på nätet. Det finns bara ett sätt att stoppa mytbildning – det är att dra fram myterna i ljuset, analysera dem och slå hål på dem en efter en med fakta.
Syftet med detta dokument är att bemöta myterna om den svenska sjukförsäkringen. Dokumentet har sammanställts i samarbete med andra och kommer att uppdateras löpande. Vi hoppas att det är till hjälp för dig som är intresserad av eller engagerar dig i sjukförsäkringsfrågan. Innehållet i detta dokument är public domain, vilket innebär att det är fritt att kopiera och sprida.
Myterna om sjukförsäkringen:
1. ”Världens friskaste folk samtidigt som världens mest sjukskrivna.”
2. ”Sverige hade en halv miljon förtidspensionärer.”
3. ”Förr förtidspensionerades 140 personer om dagen.”
4. ”Sjukförsäkringen kostade för mycket.”
5. ”Det fuskades mycket med sjukförsäkringen.”
6. ”Utförsäkrade återvänder till jobb.”


Media: Ex1, 2DN1, 2, AB, LO-tidningen1, 2, 3, Svt, SvD,
Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...