03 januari 2011

Yttrandefrihet - inte för inhyrda

Idag gjorde två utav mina arbetskamrater sina första dagar som tillsvidareanställda på nytt (båda var tillsvidareanställda tidigare men blev uppsagda när företaget drog ner på personalen) efter att ha gått som inhyrda i ett drygt halvår eller nåt. Jag pratade med en utav dem idag.

Det är en ung kille, ni vet, en utav de där som inte vill ha ett fast arbete utan vill ha friheten att aldrig veta om man kommer att ha jobbet kvar i slutet på månaden eller inte.

Åtminstone verkar det vara så alla unga resonerar enligt borgarna och arbetsköparna. Märkligt nog var den här killen ändå skitglad. För även om han varit inhyrd hos oss hela tiden så vill han, tvärtemot vad alla mufare och cufare än påstår, faktiskt ha den relativa trygghet som en tillsvidareanställning ändå ger.

Som inhyrd sitter du alltid löst, säg något fel, kritisera arbetsmiljön eller var "besvärlig" på annat sätt och du kan ryka direkt. Och bemanningsföretaget du är anställd på är med all säkerhet mer rädd om kunden än om dig som anställd. Regeringen har ju sett till att det finns gott om folk som står i kö för att ta ditt jobb istället. Som inhyrd finns ingen yttrandefrihet!

De inhyrda är oftast lätt utbytbara och det är ju själva poängen. Det är ju därför andelen inhyrd personal ökar i förhållande till tillsvidareanställd personal. För till syvene och sist handlar inhyrning om makten över arbetarnas villkor och arbetsförhållanden. De inhyrda fungerar då, genom en ständig påminnelse om att de anställda är lätt utbytbara, som forna tiders daglönare.

På så sätt kan företagen i förlägningen pressa löner och villkor på arbetsplatserna och se till så att de anställda inte blir för sturska och ställer för höga krav. Det är ett samspel mellan bemanningsföretagen som utnyttjar människors behov av arbete för att tillfredsställa de inhyrandes behov av fogligare arbetskraft och tillsammans dumpar de villkoren på arbetsmarknaden.

Bloggat: Lisa Klaminder,

Media: GP, AB1, 2, LO-tidningen, DA, SvD, DN, Svt,
Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...