25 januari 2011

Vart går pengarna i Nybro kommun?

Idag skriver Östran om de höga lönerna som cheferna i Nybro har. Precis som jag skrivit tidigare så är det åt h-e för mycket pengar som dessa chefer har i lön. Detta med de höga lönerna fick mig dock att fundera vidare på vart pengarna går över lag. De går ju faktiskt inte enbart till chefslöner, men hur många av kommunens innevånare har koll på vart pengarna går och hur fördelningen av intäkter och utgifter egentligen ser ut? Vore det inte på sin plats om alla i vår kommun kunde få mycket bättre insyn i hur kommunen använder deras pengar? På ett enkelt och lättillgängligt sätt.

Det handlar ju om allas våra pengar och vi har rätt att få veta. Jag tror också att folk i allmänhet är mycket mer intresserade och klarar av att förstå och ta till sig mycket mer än vad många tjänstemän och politiker tycks tro. Dessutom kommer många fler att ha möjligheter att lägga sig i och kunna bidra med synpunkter och förslag. Det kommer alla i kommunen att vinna på.

Det är också lätt att uppröras när man tycker att det läggs för mycket pengar någonstans och för lite någon annanstans. Många har nog också bilden av att en stor del av kommunens pengar går till onödiga saker när den allra största delen faktiskt går till det som brukar kallas för kärnverksamhet, dvs vård, skola och omsorg. Jag kommer inte ihåg hur stor andel det är, men jag vill minnas att det brukar ligga på c:a 85% hos en "normalkommun".

Så borde det inte kunna finnas en sida på kommunens hemsida med en översikt över vilka pengar som kommer in och hur pengarna används? Där det enkelt och pedagogiskt visas. Det viktiga är ju inte att det blir på öret rätt utan att det är enkelt, lättbegripligt men givetvis sakligt så att det kan ge en bild av hur det ser ut som alla kan ta till sig. Kanske med cirkeldiagram och staplar kompletterat med kommentarer och vidare hänvisningar för den som vill fördjupa sig.

Bara några tankar så här på kvällskvisten. Vad tycker ni därute? Det kanske finns något liknande hos någon kommun därute redan? Tipsa mig gärna.

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...