13 januari 2011

Varför klaga på elpriset?

Det klagas mycket på att elpriset är så högt nu. Med rätta tycker många, samtidigt som det inte är något märkligt alls att det sker. Tvärtom så är det en naturlig följd av den politik som förs idag och som inleddes när elmarknaden avreglerades av socialdemokraterna 1996. Avregleringen av elmarknaden har lett till högre elpriser och mindre investeringar i förnyelsebara energikällor, tvärtemot det ursprungliga syftet.

Att elpriset skjuter i höjden är ju en naturlig följd av att elmarknaden avreglerats och att marknaden istället nu regleras av företag som, givetvis, sätter profitintresset före allmänintresset. För det gör privata företag, det ligger liksom i sakens natur. Och det gör också statliga bolag, när regeringen säger att det ska verka på de villkoren, konstigare än så är det inte. Då hamnar vi också i situationer där företagen tycker att det är lönsammare att sälja elen än att köra fabriken.

Ändå hör jag få klaga på avregleringarna. Men om man accepterar avregleringarna så accepterar man ju samtidigt orsaken till att priset skjutit i höjden. Varför då klaga? Kerstin uttrycker det snyggt:
Jag förstår inte varför så många  klagar på höga elpriser. Man har ju under många år accepterat en politik som handlar om att privatisera allt i samhället och när allting handlar om att skapa profiter, både för privata företag och statliga (som numer anpassas för att kunna säljas ut, alltså ska generera goda vinster, vilket statliga företag inte skulle göra förr), så ska man väl inte klaga när det mesta blir dyrare. Det är liksom det som är  meningen med privatiseringarna, att de ska göda de ekonomiska eliterna på bekostnad av vanliga människors ekonomiska trygghet och välfärd.
Det finns inga gratisluncher och när luncherna serveras av privata profitjägare, ja då blir de helt enkelt dyrare än när vi serverar oss dem själva och till självkostnadspris, via ett solidariskt skattesystem.
Det bästa tipset är alltså inte att byta uppvärmning som Expressen föreslår, utan att byta politik och återreglera elmarknaden. Tillgången till el är ett allmänintresse som inte kan styras av en marknad vars enda intresse är en ständigt ökande profit.

Tyvärr så är frågan på E24 symptomatisk för samhällsklimatet: Vilket sätt är bäst för att öka konkurrensen på den svenska elmarknaden? Inget alternativ alltså, utan när en konkurrensutsatt marknad visar sig inte fungera så är det ändå mer av samma vara är den enda sanna vägen framåt. Och resonerar man så så ska man helt enkelt låta bli att klaga också.

Senast uppdaterat från Industribloggarna: Carola och Göran

Media: Ex1, 2, SvD1, 2, 3, 4, 5, DN, AB1, 2, 3, E24, Svt1, 2, DI,
Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Visst är avregleringen boven, MEN, det var inte bara Socialdemokraterna utan det var genom ett brett samförstånd mellan majoriteten av partier.

Kaj Raving sa...

Det var sossarna som genomdrev det hela men visst var det "genom ett brett samförstånd mellan majoriteten av partier".

Dock inte alla partier.

Anonym sa...

Så är det...men dessvärre råder en oligopol situation med misstänkta priskarteller, såsom höga nätavgifter mm...även fri konkurrens och en avreglerad marknad har sina gränser och spelregler.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...