09 januari 2011

Skaffa ett jobb till fattigjävel!

Ytterligare sänkt skatt ska få de fattiga att klippa sig och skaffa ett jobb... till... Det var det klara beskedet från Reinfeldt i kvällens Rapport-intervju.

Ett av syftena med att sänka skatten är ju att hålla nere lönerna för arbetare, att pressa ner den så kallade reservationslönen. Att den lägsta lönen som någon är beredd att arbeta för sjunker leder i förlängningen till att hålla nere lönenivån även för övriga arbetare.

I USA är working poor ett begrepp. Det handlar om människor som inte kommer ur fattigdomen trots att de har ett jobb, på grund av att lönen är så låg. Därför måste många låginkomsttagare i USA också ha flera arbeten för att få tillvaron att gå ihop. Det är uppenbarligen det idealet Reinfeldt strävar efter och är sugen på att överföra till Sverige.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

8 kommentarer:

Siggi sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
svavavalkyrie sa...

Hur i hela friden ser din logikkedja ut när du ur "vi sänker skatten för låginkomsttagare" lyckas dra slutsatsen att syftet är att låginkomsttagare ska tvingas ha flera jobb för att få jobb? När du sänker skatten får du mer över. Om du, som Reinfeldt säger, ändå jobbar mer är ju det en konsekvens av att det kommer att löna sig bättre (och därmed kännas mer meningsfullt). Skillnaden när du dessutom sänker skatter på tjänster blir att du som låg- och medelinkomsttagare tjänar mer på att jobba och anlita än på att spara och fixa själv. Det vinner alla på.

svavavalkyrie sa...

"för att få jobb" skulle vara "för att klara sig"

ngh sa...

Vi är inte riktigt i riskzonen för working poor i Sverige. Svenskar får såpass generösa socialbidrag och bra samhällsservice att de lever ett bekvämt lyxliv jämfört med de som slavar för minimilön i USA.

Vårt problem är snarare att man lever så bra utan att jobba att inte alla vill jobba trots att de kan. Det kostar massor av skattepengar som skulle kunna gå till något mer meningsfullt och är dåligt för de som vänjer sig vid att leva på andra. Mer pengar när man jobbar är ett bra sätt att motivera fler att försörja sig själva.

Kaj Raving sa...

Så du jobbar vidare på fuskmyten ngh... nåväl, påståendet att förekommer ett omfattande fusk med våra socialförsäkringar var inte sant tidigare och det blir inte sannare för att du upprepar samma lögn ytterligare en gång. Läsning av detta kan rekommenderas som start mot större insikt: http://www.da.se/home/da/home.nsf/98770b2ae7748f3541256ce5006dad5f/4f32b7f0a2e724f3c12577ce00333504?OpenDocument

Kaj Raving sa...

Svavavalkyrie: om du läser inlägget igen så ser du att ett av huvudsyftena bakom skattesänkningarna är att sänka lönenivån, vilket framför allt gäller för de lägst betalda yrkena. Låginkomsttagare kan alltså i förlängningen i bästa fall hoppas på att gå plus minus noll. Relativt andra grupper kommer dock deras inkomster att minska, vilket vi redan har sett tydligt genom en ökad lönespridning där de med högre löner drar ifrån alltmer. Som i USA.

Dessutom leder skattesänkningarna till att välfärden urholkas alltmer och alltmer bekostas genom avgifter för den som vill ha ett rimligt skydd. Detta har vi sett genom bland annat en kraftig ökning av kompletterande sjuk- och arbetslöshetsförsäkringar hos de som har råd. Som i USA.

Låginkomsttagare som inte har råd med dessa försäkringar (de är dessutom oftast betydligt dyrare för låginkomsttagare) hänvisas istället till en alltmer utarmad välfärd. Detta trots att låginkomsttagare har större behov av en god välfärd än höginkomsttagare, eftersom de oftare har tunga slitiga jobb, blir sjuka, arbetslösa, jobbar oregelbundna tider mm mm. Som i USA.

Så ska inte låginkomsttagare med lägre löner och en allt sämre välfärd bli working poor så får de följa Reinfeldts råd och skaffa sig ett jobb till. Som i USA...

Gubbfan sa...

Jag kan inte annat än att hålla med i dina tankar.
Det som skrämmer mig är att regeringen, av somliga kallad Piraya-klubben efter ett gäng småfifflare i en känd serie, skapar ett samhälle med svåra sociala slitningar. Det blir ett samhälle som kommer att få urladdningar med meningslöst våld utfört av personer som i sin frustration inte ser annan utväg.
Visserligen försöker man stävja sådana tendenser med hjälp av nya övervakningslagar och ny övervakningsteknik, men frågan är om vi verkligen vill ha ett samhälle där grupper ställs mot varandra för att säkra elitens välbefinnande.

Kaj Raving sa...

Piraya-klubben, den var fin =D

Visst har du rätt. Ökande klyftor skapar mer slitningar i samhället - och ett osäkrare samhälle för alla.
Men istället för att mota den utvecklingen genom en bra fördelningspolitik så försöker högern mota hoten mot sina egna intressen genom repression. Vilket leder till ytterligare slitningar i samhället.

Jag tror inte att så många vill ha den utvecklingen men jag tror att väldigt många blundar för den.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...