16 januari 2011

RUT, fortfarande för överklassen 2.0

I sommras kunde jag konstatera att överklassbidraget, RUT, fortfarande var till för just överklassen, precis som jag konstaterat flera gånger tidigare. Nu, ytterligare ett halvår senare så kan alltså samma sak slås fast igen. RUT är enbart skapat för att de rika ska få tillgång till billig städhjälp.

Som Martin Klepke skriver i LO-tidningen så är ett städjobb inte sämre än något annat jobb, men frågan är varför regeringen tycker att det är viktigare att satsa på fler städare som kan städa åt överklassen än att satsa på exempelvis fler undersköterskor som kan ta hand om våra gamla, eller fler förskolelärare som kan ta hand om våra barn? För precis så är det, de pengar som går till RUT skulle lika gärna kunnat gå till något annat.
De 1,3 miljarder kronor som 96,7 procent av svenskarna betalar in till rutsystemet, och som alltså gjort det möjligt för städföretagen att nyanställa, dessa pengar lever inte sitt eget liv utan kommer från någon annanstans i ekonomin. De skulle alltså ha kunnat läggas på andra inköp som gynnat andra branscher så att i stället dessa branscher kunnat nyanställa.
Det handlar alltså om vad man prioriterar. Vill man prioritera gamla och barn eller vill man endast gynna överklassen? Vilka högerregeringen sätter främst står ju i alla fall klart.


Bloggat: Göran, Vardagskrig,

Media: AB, Tv4, SvD, DN,
Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , ,

9 kommentarer:

Ida sa...

åh.. tänk vilken dröm med högre personaltäthet på förskolan.. Då kanske barnen faktiskt fick den uppmärksamhet de så väl behöver.. Så kanske vi inte behöver skicka iväg barn till skolan som är stökiga och bråkiga, vilket uppenbarligen ska lösas med ett stort U i uppförande..

Alla problem kan uppenbarligen lösas med betyg och har inget med stora barngrupper att göra..

Kent K. sa...

Det är ju det här som de rödgröna inte lyckades få fram i valdebatterna inför valet, varför? Eller lyssnade inte människor?

Kaj Raving sa...

Ida: Eller visst, och att de sjunkande resultaten i skolan följer kurvan för skolans minskade resurser är bara en ren slump om man frågar Björklund och co...

Men det förstås, när eleverna inte går på toaletten på hela dan för att den är så äcklig när skolan dragit in på städningen, så kan man ändå glädjas åt att 3,3% av Sveriges befolkning åtminstone slipper få sin egen smuts under naglarna.

Välkommen till det nya sköna Sverige...

Kaj Raving sa...

Kent: Båda delarna vågar jag påstå. Jag och andra försökte lyfta detta vet jag, bland annat så lyfte jag det i mitt inlägg i somras. Men media var mer intresserad av att lyfta fram hur många jobb branschen och högern påstod att det gett och hur många jobb som skulle försvinna om bidraget togs bort.

Högern var onekligen skicklig där och vi föll väl ett tag i fällan att diskutera hur många jobb det verkligen gett istället för att påpeka att dessa jobb lika gärna skulle kunna skapas någon annan stans för samma pengar. Fast när det påpekades så var det som sagt ingen som var så intresserad av att lyssna ändå.

Kent K. sa...

Hur många arbetslösa boende i Sverige har egentligen fått jobb genom RUT och ROT? Verkar ju mest vara importerad underbetald arbetskraft från öst! Om det nu är så, hur kan det det då som Alliansen vill hävda, vara en ren vinstaffär för skattebetalarna!? De svenskar som kunde kommit ifråga för dessa jobb är ju fortfarande arbetslösa och uppbär någon form av ekonomisk ersättning! Någon som tror att vi kommer att få se ärligt redovisade siffror för ROT och RUT från Alliansen? I Danmark blev en ren förlustaffär för skattebetalarna! I Finland blev det inte heller en kassako!

Kent K. sa...

Hjemmeservicesystemet i Danmark infördes 1997. I början låg subventionen på 50 procent av arbetskostnaden för tjänsten. Niels Henrik Englev, vicedirektör i Erhvervs-og Selskabsstyrelsen, dansk motsvarighet till Bolagsverket, som ansvarar för Hjemmeservice säger till Svenska Dagbladet att det blev debatt om att fel grupper fick subventioner genom skattemedel. –Debatten tog särskilt fasta på att det framförallt var de välbärgade i Köpenhamns norra förorter som använde sig av hemservicen. Det skapade politisk diskussion, eftersom många politiker ansåg att dessa kunder inte behövde få statliga subventioner, till något de faktiskt hade råd att betala, säger han. Det var en kostsam politik åtgärd som inte gick runt. Första året kostade subventionen 3–4 miljoner danska kronor. Därefter har subventionen kostat 600 miljoner danska kronor per år. Skattemedel rann ut ur statskassan och 2004 beslöt Folketinget att enbart pensionärer och sjukpensionärer kan söka bidrag för köp av hushållsnära tjänster. Då sänktes också subvention till 40 procent. En bransch som inte kan stå av sig själv, måste falla.
Jämför Maud Olofssons resonemang kring SAAB-affären. "Vi kan ju inte hålla icke bärkraftiga företag under armarna"...

Kaj Raving sa...

Bra synpunkter Kent! Jag vill minnas att jag skrivit om Danmark och Finlands bidrag i något av mina första inlägg om överklassbidraget och att det var precis samma grupper, dvs överklassen, som främst använde sig av bidraget där, som nu i Sverige.

Sen är det i slutänden inte om bidraget går med vinst eller inte som är det viktiga, även om det givetvis är ännu värre om det är en förlust för skattebetalarna. Det viktiga är att högerregeringen visar att man prioriterar städning av överklasshem före städning av skoltoaletter.

Kent K. sa...

Ja den nuvarande regeringen har verkligen underliga prioriteringar! Ja kanske de egentligen inte har det, deras politik är ju lika blå som tidigare högerregeringar! Enda skillnaden är att de använder sig av ny retorik och en massa "nyord" och att de i lite långsammare takt inför sitt blåa idealsamhälle! Tyvärr verkar inte alla se det!

Kaj Raving sa...

Precis, den gamla unkna högerpolitiken har fått lite ny fernissa, det är allt...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...