29 januari 2011

Provocerande utan tydliga könsroller

Framtidens människa om inte Egalia slås igen genast?
På förskolan Egalia på Södermalm i Stockholm arbetar man med genus och jämställdhet som grundpedagogik. Det innebär att genustänket finns i alla delar för att man inte ska falla tillbaks till de traditionella könsmönstren som vi alla ständigt påverkas av. Istället för att sortera in barnen efter kön så väljer man alltså att se dem som enskilda individer - och bemöter dem också därefter istället för att bemöta dem utifrån de socialt skapade roller som samhället vill pracka på oss.

Ser man till kommentarerna, som kommer från både män och kvinnor, så är detta uppenbarligen oerhört provocerande. När människor känner sig hotade i sin könsroll, så kan man tro att det inte finns någon biologisk skillnad mellan könen alls utan att det helt hänger på vad man gör, säger, har på sig osv. Som kommentaren från Tzarskij visar:
Det här är ju sinnessjukt.... Föräldrar ärligt?! Ta bort era barn från denna förskola omedelbart!!! Vi uppnår ingenting genom att börja ta bort könsfördelningen i samhället, det är helt fel väg att gå! Män måste få vara män och kvinnor vara kvinnor! 
Jag förstår att sådant här som beskrivs i artikeln blir fruktansvärt hotande om man inte själv vet vem man är om man inte ständigt får manifestera sin mans- eller kvinnoroll genom olika attribut. Barn som (delvis) växer upp utan att stoppas in i ett könsfack enligt rådande normer kommer alltså enligt dessa människor få problem som vuxen. Kommentatorn Reuter:
De barn som tvingas genomgå denna avart till förskola kommer när de växt till sig att och få perspektiv på livet att vända sig mot denna skola och dess personal med hat i sinnet. Man har blivit förnekade rätten till sitt kön både biologiskt och socialt och det kommer man aldrig att glömma så länge man lever. Vuxna tog ifrån dem stora delar av deras personlighet!
Exakt vad dessa problem ska bestå i har jag däremot aldrig förstått. Kommer barnet inte att veta om han/hon är kvinna eller man som vuxen om man inte tidigt fållas in i den rätta naturliga fållan, eller vad menar man? Barnens personlighet finns alltså inte hos dem själva utan kan endast skapas genom att de stoppas in i rätt könsfack. Eller vad menas?

Kommer mänskligheten i förlängningen att förvandlas till en identitetslös, androgyn Ken-docke-massa utan kön där ingen vet om man är kvinna eller man om vi behandlar barnen som individer istället för som könsstereotyper som -Messerschmitt tycks tro?
Vidrigt att försöka få till ett mellanting istället för könen, även när det gäller barn. Pojkar är pokjar och flickor är flickor. Ska alla i framtiden växa upp som män utan manliga drag (både utseendemässigt och mentalt) och kvinnor utan kvinnliga drag? Vidrig tanke som snart är verklighet om fler och fler går med på den här sortens fjanteri. 
Men om nu barnen tidigt måste fållas in i ett pojk- eller flickfack för att det inte ska bli fel, hur naturliga är könsrollerna då egentligen?

Malin Wollin skriver riktigt bra om detta. Mer om hur rädslan av att känna sin könsroll utmanas kan manifesteras i detta inlägg: Har jämställdheten inte kommit längre?

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , , , ,

11 kommentarer:

Anonym sa...

De verkar ha mest emot att det är en "han" i sockerbagaren, undrar om de byter ut hon i sånger också? Jämställdhet är bra, men detta är trams. Man sak ge alla samma möjligheter, det betyder inte att man ska kalla folk för "hen" och bara ha mörkhyade dockor och välja bort läroböcker med kärnfamiljer..... sektvarning!

Ida sa...

Jag är själv förskollärare och försöker att tänka på detta i mitt arbete även om vi inte har en uttalad genuspedagogik. Det är jätteviktigt att ge alla samma möjligheter men det är SVÅRT!

Vi ska se barnen till de individer de är. Men mina fyra- femåringar har redan med sig sina könsroller hemifrån. Det är de individer de redan hunnit få. Flickorna har Hello Kitty och killarna Star Wars och det är så de tycker att det ska vara. Jag kan alltså inte möta dem där de utan måste utmana dem.. För att tänka genus kan jag alltså inte se barnen som de individer de är, utan se vad jag kan göra för att få dem att tänka större, men är det rätt? Hur mycekt ska jag in och peta?

Jag tycker att förskolor med uttalad genuspedagogik är bra och det är bullshit att barnen kommer se tillbaka på det med hat. Möjligen då om föräldrar till kompisar och släktingar ständigt påpekar för dem hur fel det är.. Det är vi vuxna som väljer hur barnen ska se på sin uppväxt..

Kaj Raving sa...

Jag är övertygad om att det är skitsvårt Ida. Det är mycket man har att kämpa mot i ditt läge. Det visar om inte annat kommentaren ovan.

Anonym sa...

Jag gick runt ett tag och funderade på om vänstern växt till sig, gjort sig av med barnsjukdomarna och blivit ett vuxet parti? Sen läste jag din blogg, jag ger vänstern ett nytt försök 2080 ;)

Anonym sa...

68 vänsterns barnbarn skall nu få leva det liv som de själva aldrig uppnådde. Istället hamnade de tongivande i den rörelsen på många toppjobb inom politik, samhälle och företag. De svek sina ideal och nu skall det likt en misslyckad tennispappa göra comeback genom sina barnbarn. "Hurra!"
/Bo Grahn

Kaj Raving sa...

Alltid lika kul med meningslösa, anonyma kommentarer...

britta sa...

Det är konstigt att man angriper vänstern när det pratas om genusförskola. Är det kanske så att det är vänstern som driver de bra jämställdhetsfrågorna. Ja, jag tror faktiskt att det är så. En dag hinner resten av samhället ifatt den politik vänstern sedan länge har fört. Och de är alltid de kritiska kommentarerna som är anonyma.

Dobbys Matte sa...

Oj vad folket blev provocerade av denna förskola:-)Jag tycker det låter underbart och härligt befriande!Idag verkar KD:s heliga kärnfamilj med tydliga könsroller och hemmafruideal vara det som gäller
Utvecklingen går bakåt!

Bianca sa...

Det börjar redan på dagis, med att mannen är normen och det slutar inte där. Jag tror att många män har svårt att föreställa sig att kvinnor inte tycker att det är jämställt idag men jag möts av orättvisor varje dag.

Hanne-Vibeke Holst sa det så bra; "Män med makt fascinerar. Kvinnor med makt provocerar."
- Och tyvärr så är det så.

Men som sagt, det börjar redan på dagis och om det finns folk som vill jobba emot det så säger jag var så god. Se denna videon av Magnus Betner, få dig ett gott skratt och tänk om. http://www.youtube.com/watch?v=81Cq1OCYoQY

Bianca sa...

Ujdå, hade uppe flera bloggar samtidigt och kommenterade fel. Men njut av länken i vilket fall som helst :)

Kaj Raving sa...

Tack för tipset Bianca =)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...