18 januari 2011

Knarka ansvarsfullt - rök heroin istället för att injicera

Livräddare?
Sprutbyte (sprututbytesverksamhet) är en verksamhet med utbyte av sprutor och kanyler i syfte att förebygga spridning av hivinfektion och andra blodburna infektioner bland personer som missbrukar narkotika. Det infördes först i Lund och Malmö och sen i somras på prov i Stockholm. Det är också inskrivet i landstingsplanen för Kalmar län att vi ska ha ett sprututbytesprogram.

Jan R Andersson (m) menar i en debatt med Alice Åström (V) idag i P1 att narkotikamissbruk är ett aktivt val val från missbrukarens sida och tycker att om heroinmissbrukarna vill slippa smitta så kan de väl ta sitt ansvar och röka heroinet istället för att injicera, och därför ska vi inte ha ett sprututbytesprogram.

Jag kan riktigt se framför mig hur Jan R står där i kvarten och pratar med några sprutnarkomaner som just ska skjuta i sig heroin: fan killar... ni vet, det där med begagnade sprutor är ju inget vidare va... ni vet HIV och sånt... men har ni nånsin tänkt på att ni faktiskt kan röka heroin istället? Det är ju myyycket bättre... då minskar ni risken för sjukdomar. Ska man knarka så ska man göra det ansvarsfullt vet ni killar...

Alice å sin sida menar att det viktiga är att begränsa smittspridningen och då måste man se till hur verkligheten faktiskt ser ut. Socialstyrelsen, smittskyddsinstitutet, folkhälsoinstitutet och läkare förespråkar också de ett nationellt sprutbytesprogram därför att det motverkar smittspridning av bland annat av hiv och hepatit bland narkomaner. Det ökar inte antalet narkomaner menar man också.
Sprutbyte är inte en narkotikapolitisk åtgärd utan en hälsopolitisk insats för en grupp utsatta människor. Det finns många vägar till folkhälsa och olika insatser behövs för att främja hälsa särskilt hos dem som är mest utsatta. Det handlar om allas rätt till en jämlik hälsa och även drogmissbrukare har rätt till hälsovård. 
Jag tror inte att någon vill bli narkoman. Ingen börjar knarka för att det finns rena sprutor att tillgå och ingen lär sluta ifall det inte finns det. Däremot kan rena sprutor rädda liv och göra så den som eventuellt tar sig ur ett missbruk kan slippa att dras med sjukdomar resten av livet. Även narkomaner är faktiskt människor. Därför tycker jag att ett nationellt sprutbytesprogram ska införas.

Vad anser du i frågan? Motivera gärna i kommentarerna.Lästips: Göran om att arbetarinflytande förbättrar arbetsmiljöarbetet (vilken överraskning), Jöran Fagerlund har kommit igång igen efter en tids uppehåll, Birgitta har haft tid över för lite reflektioner och Nicke musiktipsar. På Löntagarbloggen kan man läsa ett öppet brev till arbetsmarknadsministern.

Från Konfliktportalen.se: kritiskkultur skriver Frasier gillar kvinnounderkläder – So what?!, Röda Lund skriver Solidarité avec le peuple de la Tunisie et l’Algérie, autonomak skriver Poetry written in gasoline, Kaj Raving skriver Vem ser egentligen ut som en terrorist?, cappuccinosocialist skriver Happy, revolutionary MLK Day!, Bo Myre skriver Support Jonathan Pollak, jailed for riding a bikeFör mer vänsterbloggar besök www.konfliktportalen.se.
Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om
, , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Yes du har så rätt! Det är därför jag älskar vänsterpartiet! Nu har det pratats länge om att sprutbytesprogram ska införas i Stockholm och sedan resten av Sverige. Sedan 2006. NÄR kommer det? Att något som borde vara självklart ska ta så lång tid och möta så mycket motstånd (m). Något som inte många tar upp är också att genom sprutbytesprogram får man in de gamla använda sprutorna också vilket är jättebra. Som det är nu finns ingenstans missbrukare kan göra sig av med smutsiga nålar. Så då hamnar de i soporna eller används än en gång. Jag slutade missbruka för 5 år sedan och har fortfarande en stor påse gamla sprutor som jag inte vet var jag ska göra av. Tänkte lämna in dem om och när vi äntligen får ett sprutbytesprogram. Många gånger har jag sökt desperat efter rena nålar men då de inte finns får man koka någon annans gamla. Även om de har hiv. En enda engångsspruta kostar 50kr på gatan. Och de kan vara svåra att få tag på. Man försöker hitta nån som känner nån som har diabetes. Jag hoppas att även de mest vilseledda (m) snart inser sanningen och även de stöder sprutbyte, då kanske det äntligen händer något. /E

Kaj Raving sa...

Hej E, det är kul att höra att du kommit bort från drogerna. Och det var väl knappast problemet med sprutorna som fick dig att ta det steget, eller hur? Nä, som sagt, sprutbytesprogram får knappast någon att knarka, däremot kan det rädda liv. Det är därför vi vill införa det i Kalmar län, Se här: http://kajraving.blogspot.com/2011/04/sprutbyte-i-kalmar-lan-kan-radda-liv.html

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...