17 januari 2011

Josefin Brink (V) tvingar fram svar om arbetmiljön

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (m) 
I det senaste numret av Dagens Arbete så kunde man läsa om den granskning av arbetsplatsolyckor med praktikanter inblandade som tidningen gjort. Den visade att praktikanter var offer för en rad svåra olyckor med höga kostnader, för samhället och den enskilde som följd. Men de syns inte i statistiken.
Arbetsförmedlingen skickar praktikanter till livsfarliga jobb. Krossade ben och stympade kroppsdelar är inget ovanligt. Men skadorna syns inte i statistiken. Olyckorna göms och glöms bort.
De känner sig som andra klassens arbetare. De tvingas till jobb som de kanske inte klarar av. Ersättningen är låg och rättigheterna få.
[...]
Varje år skadas 100-tals av Arbetsförmedlingens praktikanter i allvarliga olyckor. Det handlar om fingrar som slitits av, om armar och ben som krossats och brutits. De senaste fem åren har fem praktikanter dött på jobb de anvisats till.
Ansvarig minister är arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (m), och hon vill gärna slippa svara på besvärliga frågor, så när DA ville ha hennes kommentar till uppgifterna så vägrade hon svara på frågorna. Men nu kommer hon inte undan längre. Vänsterpartiets Josefin Brink frågar nämligen i en interpellation i riksdagen vad arbetsmarknadsminister Hillevi Engström tänker göra  åt situationen så att även praktikanter synliggörs i statistiken. Där kan inte längre arbetsmarknadsministern fortsätta blunda för praktikanternas situation.
– Men i riksdagen blir hon tvungen att svara. Där kommer hon inte undan, säger Josefin Brink. 
Bloggat: Löntagarbloggen,

Från Konfliktportalen.se: kritiskkultur skriver Stridbar arbetarrörelse i Malmö, Bo Myre skriver 19 januari, Moskva: Mot fascism och förföljelse, Feline Flodin skriver Del 1: Mellan samhälle, kön och psykofarmaka, >> 907 skriver Digitalisering: "Upproret i Norr" av Leif Drambo, Röda Lund skriver Tunisier! Vi stödjer er av hela vårt hjärta!, L. O. K. Ejnermark skriver Vad betyder revolten i Tunisien?
För mer vänsterbloggar besök www.konfliktportalen.se.
Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...