22 januari 2011

Josefin Brink (V): bekämpa arbetslösheten i stället för de arbetslösa

Vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiske talesperson Josefin Brink svarar idag på arbetsmarknadsminister Hillevi Engströms (m) debattartikel där Engström tvingades backa och lanserar nonsenåtgärder för att komma åt det omfattande missbruket av fas 3. Fas 3 innebär som bekant att arbetsköparna får bidrag för att ta emot gratis arbetskraft vilket givetvis öppnar för att rader av mer eller mindre oseriösa företag förnöjt gnuggar händerna.
Under ett antal månader har medierna avslöjat hur långtidsarbetslösa utnyttjas av oseriösa företag i Jobb- och utvecklingsgarantins Fas 3. Vi har hört vittnesmål om företag vars själva affärsidé är att ta emot långtidsarbetslösa och håva in den generösa ersättning de får från staten. Företag som inte har någon egentlig verksamhet, och därmed inte alls erbjuder den väg vidare ut i arbetslivet regeringen hävdar är tanken med Fas 3.

Resultatet av detta utnyttjande av arbetslösa, som inte ens räknas in i arbetsskadestatistiken, blir givetvis att vi i förlängningen kommer att få se en omfattande lönedumpning på arbetsmarknaden. I arbetslinjens namn givetvis. Arbetslösheten, särskilt den ökande långtidsarbetslösheten, är därmed ett medvetet strukturellt "problem" och inte ett konjunkturellt problem. I så måtto är arbetslinjen givetvis en framgång, men för Sverige och de arbetslösa är arbetslinjen inget annat än en katastrof.
Men faktum är att regeringens arbetslinje är ett haveri. Långtidsarbetslösheten har ökat med 80 procent sedan 2006. För kvinnor har den fördubblats. Också antalet deltagare i arbetsmarknadspolitiska program har fördubblats under alliansens regeringstid. Mot den bakgrunden är det ganska vågat att Hillevi Engström angriper den senaste S-regeringen för att den gömde undan långtidsarbetslösa i passiva åtgärder.
I synnerhet som hennes regering dessutom har ändrat innehållet i de arbetsmarknadspolitiska programmen radikalt. Betydligt färre erbjuds arbetsmarknadsutbildning och andra aktiva insatser. Majoriteten av de 140.000 deltagarna i de så kallade garantierna ägnar sig åt att skriva CV och lära sig tänka positivt. Efter 450 dagar av sådana aktiviteter skrivs alla över 25 automatiskt in i Fas 3, som innebär en skyldighet att arbeta hos en arbetsgivare man anvisas av Arbetsförmedlingen.
[...]
Regeringen har inte bara misslyckats med att bekämpa arbetslösheten. Med sin arbetsmarknadspolitik gör man dessutom ont värre för de långtidsarbetslösa. Alternativet till denna politik är en som är inriktad på att bekämpa arbetslösheten i stället för de arbetslösa.
[...]
Det finns många alternativ och varianter på insatser som är både värdiga och effektiva, och vi i Vänsterpartiet är öppna för att lyssna på nya förslag och idéer. Oavlönat tvångsarbete har däremot ingen plats i vårt alternativ.
Man kan verkligen undra om det är vilket århundrade det egentligen är och vilket samhälle vi egentligen vill ha.


Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...