21 januari 2011

Jag debuterar som bokrecensent med Jordens herrar

Idag kom boken Jordens herrar: slaveri, djurförtryck och våldets försvarare av Pelle Strindlund med posten. Av Pelle har jag tidigare läst Djurrätt och socialism, en riktigt bra intervjubok som han skrev tillsammans med Toivo Jokkala.

Nu har jag alltså fått ett recensionsexemplar av hans senaste bok direkt från tryckeriet (föreställer jag mig iaf)! Det blir mitt debutuppdrag som recensent och jag ser verkligen fram emot att läsa boken. För ärligt talat så låter det lite som just den bok jag har saknat:
Under lång tid betraktades förslavandet av andra människor som någonting självklart. Tänkare, forskare och politiker hävdade att slaveriet var nödvändigt, moraliskt ­riktigt och av Gud inrättat. Slavhandeln ansågs skapa arbetstillfällen och leda till att de infångade­ fick ett bättre liv. De få som i början protesterade avfärdades som okunniga, fanatiska, känslo­samma med mera.
Numera är vår syn på slaveri helt annorlunda. Det är lätt för oss att på tvåhundra års avstånd se ihåligheten i de forna argumenten till dess försvar. Men finns det idag andra former av förtryck, för vilka vi är lika blinda som den gamla tidens slaverianhängare var för slaveriet?
Ja, det gör det, menar Pelle Strindlund. Den uppenbara­ parallellen är exploateringen av djur. I Jordens herrar jämför han argumenten för slaveriet på 1700- och 1800-talet med dem för ­dagens djurförtryck. Han visar på omfattande och djup­gående likheter: i hur slavarna och djuren hanteras, hur förtrycket av de båda grupperna legitimeras och hur de som kritiserar exploateringen bekämpas.
De slående parallellerna konfronterar oss på ett påtagligt sätt med frågan om de moraliska­ grunderna för utnyttjandet av andra levande varelser.
Jag har själv gjort liknande kopplingar som de Pelle tycks ta upp i boken, senast i inlägget Köttkonsumtion och socialism, även om jag inte lyckas formulera det så väl som jag skulle vilja. Kanske kan jag få hjälp med det genom denna bok. Nån gång efter 14 februari (tidigaste recensionsdatum) kommer svaret på det och annat om boken i en recension här på bloggen. Först ska jag bara läsa färdigt Blåsta av Gustav Fridolin. En riktigt bra bok, fast jag fick förstås betala för den.

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...