23 januari 2011

Gärna bonusskatt men först en rejäl löneökning

Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson, Ulla Andersson, föreslår en bonusskatt för att råda bot på de extrema bonusutbetalningar vi sett exempel på den senaste tiden:
- Det är dags att staten säger ifrån att det är nog nu. Företag som betalar ut stora bonusar bidrar till att samhället dras isär.
Bonusregnet har även fått IF Metalls ordförande, Stefan Löfven, att ryta ifrån inför den kommande avtalsrörelsen:
– En girighet som kommer att ställa till det i avtalsrörelsen och göra det rejält besvärligt.
Med tanke på att löneökningarna inom industrin blev historiskt låga under förra året så kan man lugnt påstå att det sticker i ögonen att företagen knäcker företag med aktieutdelningar och bonusar på enorma summor till VD:s och direktörer samtidigt som vi har en massarbetslöshet i Sverige kombinerat med ett stort behov av investeringar på många håll. Egenintresset ljuger inte, som Göran skriver.

Stefan Löfven kopplar ihop bonusarna med den kommande avtalsrörelsen och menar helt riktigt att det är pay-back-time nu. Arbetarna har fått betala för krisen många gånger om på många olika sätt. Nu är det på tiden att vi får något tillbaks.

Stefan menar att facken kommer att kräva "betydligt" högre löneökningar än förra gången. Jag hoppas det, för pengarna finns ju uppenbarligen, frågan är bara hur de ska fördelas. Ska vi stå bredvid och se på när eliten fortsätter berika sig själv, eller ska vi se till så att kakan fördelas jämnare?

För mig är svaret självklart. En bonusskatt kunde vara ett steg på vägen, dels för att dämpa bonusutdelningen men också för att se till så att de pengar som delas ut i alla fall kommer till någon nytta.
- Men det räcker inte med ord. Pengar är tydligen det språk som måste till för att en del företag ska förstå att det är mycket allvarligt det som sker. Därför är det dags att vi inför en bonusskatt för företag som betalar ut stora bonusar, menar Ulla Andersson (V).
Och jag ser gärna att en bonusskatt införs. Men det lär knappast vara aktuellt med nuvarande regering. Däremot så hoppas jag att det inte bara är tomma ord från Stefan utan att jag får se en riktigt rejäl löneökning innan nästa avtal skrivs på.

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...