10 december 2010

Stefan Löfven (s) förespråkar högersväng med bortre parentes i a-kassan

Efter att man genomfört den stora utrensningen av kommunister ur förbundet i slutet av -40talet så har det som idag är IF Metall varit det förbund inom LO-familjen som stadigt hållit till på högerflanken. Att förbundet håller den ställningen är ordförande Stefan Löfven en garant för.

Liksom Sahlin i sitt avskedstal, så förespråkar nämligen även Löfven (s) en bortre parentes i a-kassan. En bortre parentes måste till för att kunna höja taket så att fler industriarbetare får ut 80% i a-kassa tycks vara argumentet. Det är en politik som får kritik från såväl andra förbund som från ledande socialdemokrater.

Att fler får 80% är jättebra, rentav nödvändigt. Men tidsbegränsad a-kassa – är det detta sossarna och facket ska förespråka? Och för de som faller utanför, vad väntar då? Tvångsåtgärder i arbetslinjens namn? Det är dags att ta itu med det kapitalistiska spöket som finns inom s-rörelsen, inklusive IF Metalls ledning. Det är dags att bestämma sig för om man vill ha ett två-tredjedels-samhälle eller inte.

Uppdatering: Arbetarrörelsens Tankesmedja stämmer in i kritiken.

Bloggat: Lasse, Kildén & Åsman,

Media: AB1, 2, 3, Svt, Östran, DA, DN, KA,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

3 kommentarer:

ngh sa...

Vad är alternativet till en gräns? Skall jag ha rätt att leva gott resten av livet på att jag en gång i tiden hade ett bra jobb?

För att samhället skall kunna anpassa sig så måste folk ibland ta jobb inom andra områden eller med lägre lön, om det är allt de kan hitta.

ior sa...

Det finns redan en gräns! 300 dagar kan man stämpla (450 om man har barn)sen måste du jobba ett år.
Och vadå leva gott på knappt 15000:- i månaden före skatt. Arbetslösa har dessutom högre skatt än andra.

Kaj Raving sa...

Är man arbetslös så ska man ha rätt till a-kassa. Det innebär givetvis inte att det inte ska finnas regler, det har det alltid gjort.

Vad som krävs för att komma åt arbetslösheten är inte bestraffning av arbetslösa eller hårdare regler. Eftersom extremt få väljer att inte arbeta och det inte finns några jobb så är det verkningslöst slöseri med mänskliga resurser. Det som krävs är en politik för full sysselsättning.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...