17 december 2010

Socialdemokrati till salu?

Aftonbladet rapporterar idag om att en rad sossar varit betalda av Svenskt Täringsliv för att vrida politiken högerut. Eller mot en högre grad av "tillväxtvänlighet" som man kallar det.
Aftonbladet har fått tillgång till dokument som visar hur arbetsgivar- och lobbyorganisationen Svenskt Näringsliv i juni anlitade PR-bryrån Prime för ett projekt kallat ”Den naturliga tillväxten” med syfte att påverka Socialdemokraternas politik.
[...]
I dokumenten är målet tydligt: politiken ska ”utformas i alla väsentliga delar i syfte att främja ekonomisk tillväxt”. I dokumenten finns planer för hur S ska påverkas från valrörelsen 2010 ända fram till nästa val.
Med tanke på de utspel mot en klar högervridning som kommit från Mona Sahlin och andra ledande sossar alltsedan valet, så känns det inte så långsökt att tro att det var väl investerade pengar också.

Kanske är det också en förklaring till Stefan Löfvens utspel om a-kassan. SEKO:s förbundsordförande, Janne Rudén, skriver nämligen om hur lobbyarbetet har förts av köpta s-märkta företrädare även genom sossarnas täta band med facken.
Jag är tyvärr inte helt förvånad. För några år sedan blev vi, SEKO, kontaktade av Prime som undrade om vi ville vara med i ett energipolitiskt nätverk. Eftersom energipolitiken är viktig för våra medlemmar så valde vi att gå i detta tillsammans med några andra fackförbund. Men det tog inte lång tid innan vi började känna obehag över deltagandet i nätverket. Det utvecklades mer och mer till en ren kärnkraftslobby och det kröp också fram att det var näringslivet som finansierade projektet. Vi valde att omgående lämna detta, tillsamman med Elektrikerförbundet.
Även om detta är ett trovärdighetsproblem som främst rör sossarna, så rör detta alltså även oss som är fackligt förtroendevalda. För om det är så att Svenskt Täringsliv, som är fackföreningsrörelsen huvudmotståndare, har inflytande över vår förbundsledning, var fan står vi då?

Eller som Johan Weterholm uttrycker det:
Men helt klart är frågan om vem i hela världen man kan lita på relevant. Inte många visar det sig, inte många.
En rad sossar har givetvis bloggat om detta, dock med lite olika inställningar och slutsatser: Peter Anderson, Martin Moberg, Peter Högberg, Calle Fridén, Johan Westerholm, Mikael Granstedt,

Media: AB1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, Efter Arbetet, DN, Resume,

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , ,

1 kommentar:

R sa...

Skrev också ett blogginlägg om hur vi låter lobbygrupperna styra. http://enannandelavsmedby.blogspot.com/2010/12/till-salu-sveriges-socialdemokratiska.html

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...