16 december 2010

Rösta för en mänskligare sjukförsäkring

Idag röstar riksdagen om den motion som skyndsamt vill stoppa regeringens utförsäkringslinje med alla utförsäkringar enligt fasta tidsgränser och alla "enskilda fall" som blivit följden. Som fallet med den utförsäkrade småbarnsmamma i Emmaboda som nu har 400 kronor att klara sig på resten av månaden.

Istället rigida tidsgränser måste man givetvis göra individuella bedömningar. I ett upprop vädjar därför bland annat patientföreningar, läkarorganisationer och fackförbund till allianspolitiker i riksdagen att sätta stopp för fortsatta utförsäkringar. Även enskilda borgerliga politiker ställer sig bakom uppropet och uppmanar sina partikamrater att rösta för den rödgröna motionen.
– Utförsäkringarna är orättfärdiga och som kristdemokrat kan jag aldrig stå upp för dem. Det säger Kd-politikern Thord Carlsson från Sollefteå som uppmanar sina partikamrater i riksdagen att rösta rödgrönt på torsdag.
Gertie Gladnikoff, Aktionsgruppen för de sjukförsäkrades rätt, som är initiativtagare till uppropet hoppas att allianspolitiker ska "våga rösta förförslaget att stoppa de förgörande sjukförsäkringarna!":
Vi vädjar till er att stoppa det misslyckade experimentet att skicka dokumenterat svårt sjuka människor till Arbetsförmedlingen. Bara några ynkliga procent av dem som utförsäkrades vid årsskiftet har kommit i jobb på den reguljära arbetsmarknaden och över hälften av dem som skickades till Arbetsförmedlingen var i september tillbaka hos Försäkringskassan - oftast med ytterligare försämrad hälsa på grund av ekonomisk stress och oro för framtiden.

Experimentet har visat att det inte är Arbetsförmedlingen som kan lösa sjuka människors hälsoproblem, det är sjukvården. Sjukvårdens brister måste inventeras och lösas. Satsningar måste göras på adekvat, individuellt inriktad rehabilitering, även för idag eftersatta grupper. Det är den enda effektiva vägen tillbaka till hälsa och tillbaka till arbetsmarknaden!
Det hoppas jag också!

Uppdatering:  Emelie Holmquist, dotter till den i valrörelsens slutspurt rikskända Annica Holmquist, hoppas också att regeringen ska ta sitt förnuft till fånga.
Jag är inte nöjd, och jag slutar inte föra oväsen, förrän detta sjuka system rehabiliterats och friskförklarats. 
Bloggat: Alliansfritt, Göran, Leine, Martin, Löntagarbloggen, Ilse-Marie,Från Konfliktportalen.se: Kaj Raving skriver Vänsterpartiet röstade för fred, Bo Myre skriver Vi måste bli färre konsumenter på jorden, guldfiske skriver Sparka på de döda, Erik skriver Dagen då den brittiska parlamentsmajoriteten sattes i rubbning, allaljuger skriver Du ser. Du känner. Du fångar det. Du skrattar åt det. Du krossar det., Röda Lund skriver Om Gud inte finns
För mer vänsterbloggar besök www.konfliktportalen.se.
Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...