28 december 2010

Reinfeldts ”hälsosamma risker” kastar ut människor i fattigdom

Regeringen håller envetet fast vid en a-kassa och en sjukförsäkring som kastar ut människor i otrygghet och fattigdom. Ingen från högerblocket (sd inkluderat) valde att bryta partilinjen när riksdagen måndagen 20 december röstade om en värdigare sjukförsäkring där man stoppar alla utförsäkringar med fasta tidsgränser och istället gör individuella bedömningar. Ändringen röstades därför ner.

Likadant gick det med förslaget om en rimligare ersättningsnivå i a-kassan. Förslaget gick bland annat ut på att en vanlig arbetare, med en lön på upp till 25 000 kronor i månaden, skulle få 80% av sin lön i a-kassa. Idag är det inte mer än c:a 10% av alla heltidsarbetande som faktiskt får det. Men även det förslaget fälldes alltså av regeringen med hjälp av sd.

Fredrik Reinfeldt skrev i sin bok Det sovande folket ”Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt skall inga standardkrav skattefinansieras. De hälsosamma riskerna är mycket mänskligare än den falska tryggheten.”

Dessa ”hälsosamma risker” gör nu att vi lagom såhär i jultid ser hur helt nya grupper, med allt fler utförsäkrade och arbetslösa, söker sig till härbärgen. Vi ser också hur var sjunde barn befinner sig under fattigdomsstrecket idag. Barnfattigdomen når rekordnivåer och beräknas öka med närmare 50 procent mellan 2006-2010. Den utvecklingen valde den samlade högern att fortsätta.

Kaj Raving (V)

Senast från industribloggarna: Göran fortsätter om kongressen i juni och Lisa skriver om arbetsmarknad och arbetsmiljö i läroplanen

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , , , ,  

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...