27 december 2010

Rädslan för nya influenser

Igår skrev jag ett inlägg om Qaisar Mahmood som tyckte att lediga helgdagar borde vara religionsneutrala. Som väntat kom idag ett svar från den kristna konservativa högern som orerar om det kristna kulturarvet. I just detta fall handlade det inte om en representant från sd, men väl om en kristdemokratisk frikyrkopastor från Skåne, Tuve Skånberg. Men han delar uppenbarligen sd:s rädsla för det nya och för influenser utifrån:
Det är sant att våra helger och flera av våra röda dagar vuxit fram ur den kristna traditionen under mer än tusen år i vårt land. De är en del av vårt kristna kulturarv, som också återfinns i lagstiftning, personnamn, konst, litteratur och kultur av olika slag.
Vare sig vi tycker om det eller inte så finns det kristna kulturarvet där, och kan inte tänkas bort, lika lite som vi kan tänka bort bottenvåningen i ett flervåningshus.
Det är sant att våra helger och flera av våra röda dagar vuxit fram ur den kristna traditionen som började importeras för c:a tusen år sen. Det är också sant att en sedan dess har sammanfogats med traditioner som fanns sedan tidigare liksom den hela tiden har sammanfogats med traditioner som kommit med influenser utifrån. Precis det som också sker idag.

Så istället för pastorns liknelse om den kristna traditionen som bottenvåningen i ett flervåningshus så menar jag att den kristna traditionen är som innerväggarna i bygget Sverige; det är jobbigt att byta ut dem helt, men inte omöjligt. Dessutom är de vanligtvis rätt trista i sig själva och behöver kompletteras med såväl tapeter som lister.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...