05 december 2010

Privatiseringen av apoteken kostar skattebetalarna miljarder

Att kränga medicin är en bra affär - för riskkapitalisterna...
Högerregeringens privatisering av apoteken kostar nu skattebetalarna enorma summor. Dels så handlar det om en direkt gåva från staten till det oligopol som kontrollerar den svenska marknaden idag i form av den så kallade Hägglund-tian.
Orsaken är den så kallade Hägglund-tian, uppkallad efter socialminister Göran Hägglund, som innebär att apoteken får lägga på en tia extra på priset på varje förpackning av läkemedelskopiorna.
Hägglund-tian gör att de stora bolag som kontrollerar apoteksmarknaden kunnat höja sina vinster på bekostnad av staten, alltså skattebetalarna och kunderna.
Det rör sig om tre riskkapitalbolag som med hjälp av bland annat avancerad skatteplanering väntas göra stora vinster på apoteksaffärer. Bland ägarna finns också en lönsam finsk börsjätte.  
Att det fanns risk för att det skulle bli på detta sätt var känt redan innan privatiseringarna genomfördes, men regeringen struntade i det. Som om inte det vore nog att de får pengar till skänks så samarbetar ett tiotal apoteksbolag för att blåsa oss skattebetalar och kunder på ytterligare minst tre miljarder kronor.

Allt för att komma runt den konkurrens som högerregeringen använder som argument för att genomföra privatiseringen. Att göda riskkapitalisterna och ge dem tillgång till en ny marknad var helt enkelt viktigare än att tillvarata kundernas intressen och använda skattepengarna till sjukvård och omsorg, sånt som svenskarna faktiskt är beredda att betala skatt för.

Ulla Andersson och Alliansfritt har också bloggat i samma ämne.Även Göran Johansson har bloggat om Hägglundsbidraget. Liksom Mats Olsson har han dessutom bloggat om att svenskarna fortfarande tycker om välfärd.

Från Konfliktportalen.se: salkavalka skriver DISSONANS, VIBRADISC OCH RDHD, Röda Lund skriver Klimatmötet i Cancún, Johan Frick skriver Spydde ner hans splitternya v70, L. O. K. Ejnermark skriver Sigur Ros – (Untitled), Anders_S skriver Smutskastning av spanska flygledare, aik-micke skriver Sossarna…
För mer vänsterbloggar besök www.konfliktportalen.se.
Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...