19 december 2010

Ohly: Vänsterpartiet måste våga vara samhällsförändrande

Lars Ohly går idag ut på DN debatt i en uppgörelse med det rödgröna samarbetet och menar att S är ett räddhågset parti utan självförtroende när han ger sin bild av varför vi och det rödgröna regeringsalternativet förlorade valet.
När det rödgröna samarbetet inleddes 2008 var det vi i Vänsterpartiet som talade om behovet av ett gemensamt politiskt projekt. Vi menade att vi inte bara skulle byta regering, utan att vi också skulle byta politik. I det inledande skedet fick vi också gehör för det, vilket var en förutsättning för att Vänsterpartiet skulle vara med.
[...]
I praktiken fick detta projekt inte någon betydelse. Orsaken till det var Socialdemokraternas och Miljöpartiets ovilja att avvika alltför mycket från Alliansens politik. Och det är i praktiken en omöjlighet att ha jämlikhet som utgångspunkt och samtidigt försöka lägga sig så nära Alliansen som möjligt.
 Om samarbetet finns mycket att säga, men jag tror inte vi hade något annat val än att finna oss i att bli en del av det när vi väl blev inbjudna (med armbågen). Men samarbetet innebar också att allteftersom sossarna gjorde sitt för att skapa ett Alliansen Light så såg vi samtidigt till att det inte fanns något reellt alternativ att gå till för den som faktiskt ville se en samhällsförändring. Förutom till sd då.

Vänsterpartiet var i valrörelsen inte mer alternativ till sossarna än det rödgröna till alliansen. Jag kan förstå att det inte imponerade på väljarna.

Som riksdagskandidat var det också ganska pestigt att presentera rödgröna överenskommelser, oavsett hur bra dessa var. Vissa hade ju tydlig vänsterprägel men varje överenskommelse innebar också att jag kunde säga allt mindre om vad Vänsterpartiet faktiskt vill. Ju fler överenskommelser som gjorde, desto svårare kändes det att motivera varför nån faktiskt skulle rösta på oss. När man ändå vill ha samma politik så kan man väl lika gärna rösta på det större partiet?

Man kan väl konstatera att även jag hade svårt att riktigt tro på den politik vi gick till val på. Inte minst på grund av att den inte ledde framåt mot nån reell förändring, utan mest polerade av de värsta skavankerna på högerpolitiken. Men som läget såg så kändes det ändå som rimliga kompromisser och ett pris vi fick vara beredda på att betala när vi väl satt i samarbetet och alternativet var en fortsatt högerregering.

Men nu är det kapitlet slut, liksom samarbetet och Lasses slutsats kring vad som krävs av oss framöver känns därför självklar, om än luddig, särskilt om S tänker fortsätta sin högersväng.
Därför hoppas jag mycket på de interna processer som nu pågår i de andra rödgröna partierna. Även vi i Vänsterpartiet har en läxa att göra. Min slutsats är att vi måste våga räta på ryggarna, våga vara vänster och samhällsförändrande och att vi har allt att förlora på ett närmande mot mitten. Sverige behöver en riktig opposition.
Artikeln är en följd av den valutvärdering som partistyrelsen gjort, en utvärdering som jag i stort kan ställa mig bakom.

Bloggat i ämnet: Jonas Sjöstedt väntar på självkritiken från partiledningen, medan Olsson betalar, Illegal,immoral&fattening och Jinge menar att Lasse ska avgå. Alf Norberg undrar varför vi fortsätter backa.
 
Media: AB1, 2, Ex, SvD1, 2

Från Konfliktportalen.se: Lasse Franck skriver Expressen hetsar och sprider sverigedemokratpropaganda, Röda Lund skriver 2 steg från paradise, Kaj Raving skriver Proteinpornografi – Svenska Akademien, admin skriver Bugg i kommentarsfunktionen, autonomak skriver Lite julstämning med Karl Marx, cappuccinosocialist skriver Kort om kommentarer
För mer vänsterbloggar besök www.konfliktportalen.se.

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...