31 december 2010

Nu går jag äntligen med i Republikanska Föreningen

2010 var året då kungamakten så tydligt blev en elitisk klick tillsammans med andra i den etablerade maktsfären, skriver Jan Scherman, vd för tv4, i Aftonbladet idag. Detta med anledning av att årets uppmärksamhet kring diverse klavertramp, skandaler och förfäders nazistiska kopplingar som har omsvärmat kungaparet i år. Och att detta försöker tysta ner av stora delar av vårt etablissemang.
Maktkotterier och informella vänskapsgrupper som sluter sig samman till försvar av privilegier, och som motarbetar en öppen och fri debatt, är ett hot mot demokratin. Det är det som den här debatten handlar om. 2010 var året då kungamakten så tydligt blev en elitisk klick tillsammans med andra i den etablerade maktsfären. 
Vet inte om jag håller med om det. Det sägs ofta att kungafamiljen vill vara så öppna och folkliga, men har det nånsin inte varit tydligt att kungafamiljen tillhört den elitiserade (finns det ordet?) överklassen? Fast å andra sidan så kan det ju kvitta om kungafamiljen är folklig eller elitistisk eftersom kungahuset oavsett vilket är en odemokratisk institution som å det snaraste bör avskaffas.

Att ha en statschef vars ämbete går i arv kan knappas anses vara förenligt med en utvecklad demokrati av någon, ändå försvaras fortfarande monarkins fortlevnad närmast reflexmässigt, även av personer som vanligtvis är sansade demokrater. Vissa av dem kallar sig dessutom socialister vilket bli ännu märkligare. Skönt att åtminstone Vänsterpartiet är tydligt i sitt försvar av demokratin.

Några rader ur Vilhelm Mobergs "Därför är jag republikan" kan vara på sin plats:
Och givetvis kan en sann och rättrogen monarkist icke i sitt hjärta betvivla, att vår nu regerande dynasti är av gudomlig härkomst; dylika tvivel skulle ifrågasätta dess sanna legitimitet. Bernadotterna kommer från goda familjer ur strävsam fransk medelklass. Men en verkligt lojal rojalist och undersåte låter sig naturligtvis icke förvillas av de historiska fakta som påstår att stamfaderns far var sakförare och att stammoderns föräldrar innehade manufakturaffär.
[...]
Glansen och skimret från kungatronen, som ännu i dag bländar de troende folken, kommer från magisk källa och har uppstått ur vilda folkstammars gudariter och gudakult. Konungadömet är skapat av magin och övertron. Konungens Majestät skall hållas i helgd och vördnad, stadgas det i vår svenska regeringsform; paragrafen har uppkommit ur föreställningen om konungen som ett sakralt och övermänskligt väsen.
Det monarkiska statsskicket är sålunda ett uttryck för en uråldrig vidskepelse, som ännu hålles vid liv hos några västerländska kulturfolk, bland dem det svenska folket.
Republikanska föreningen vill att Sverige ska bryta med denna vidskepelse och införa republik för att bli en demokrati fullt ut. Jag har länge tänkt gå med utan att det blivit av. Jag ska därför avsluta detta inlägg nu för att betala för ett medlemskap.

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , ,

2 kommentarer:

Göran sa...

Välkommen till föreningen Kaj!

Kaj Raving sa...

Tack för det Göran =)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...