25 december 2010

Nu blir det ytterligare lite jävligare för de sjuka

Här gick man i sin enfald och trodde att regeringen nu gjort vad man kunnat för att göra livet så surt som möjligt för de sjuka - tills man fick läsa i Aftonbladet att regeringen till årsskiftet drar åt tumskruvarna ytterligare ett varv och gör det ytterligare lite jävligare för en av samhällets mest utsatta grupper. Något är definitivt ruttet i högersverige!

Efter nyår blir det nämligen Försäkringskassans handläggare som ensam avgör vem som är sjuk eller frisk nog att jobba. Läkarnas ord kommer att väga lättare eftersom de inte ska uttala sig om arbetskapaciteten hos sin patient, utan det ska som sagt handläggaren ensamt avgöra. Trots detta finns ingen tillsynsmyndighet som garanterar rättssäkerheten i myndighetsutövningen. Något som JO finner vara "häpnadsväckande".
Aftonbladet berättade i tisdags om Christina Reyes som nekades sjukpenning trots att hon var dödligt sjuk och bara vägde 36 kilo.
En specialistgrupp hade slagit fast att hon omöjligen kunde jobba, men deras utlåtande kördes över av Försäkringskassans handläggare.
Först efter sin död fick Christina rätt i domstol.
Efter årsskiftet riskerar ännu fler att drabbas av den hårda sjukersättningsreformen.
I det tysta förbereder Försäkringskassan nya rutiner som ska hindra läkare att skriva utlåtanden om en persons arbetsförmåga.
Och "häpnadsväckande" är väl knappast överord när vi har ett system där dödssjuka människor som blivit av med sjukpengen får rätt först efter sin död. Högerregeringen sjukförsäkring finns uppenbarligen inte till för att människor, som individer, ska få en chans att bli friska utifrån sina egna förutsättningar, det sa man ju blankt nej till för mindre än en vecka sen. Istället blir den enbart ett medel att tvinga ut svårt sjuka att ställa sig sist i kön bland alla friska arbetslösa på arbetsmarknaden.

Cyniskt? Javisst, men inte särskilt märkligt. Snarare ett helt naturligt utslag utifrån den ideologi som den regering om en majoritet av svenska folket ville ha styr efter. Att slå mot de sjuka fyller då sitt naturliga syfte. Dels som en del i den nedmontering av välfärden som efterfrågas av högern, men kanske framförallt så fungerar en stor grupp sjuka som sparkas ut på arbetsmarknaden utmärkt som en inflationsdämpare som håller arbetarklassen på mattan.

Bloggat: Jinge, Röda Malmö, Kulturbloggen, Lasse,

Nytt från Industribloggarna: Göran om knugen och Camilla om sjukförsäkringen,

Media: AB1, 2, 3, 4, Svd, DN1, 2, LO-tidningen, KA,
Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...