07 december 2010

Motorväg i Stockholm viktigare än järnväg i Kalmar län för Bengtsson Skogsberg (m) och Åkesson (c)

Svar till Eva Bengtsson Skogsberg (m) och Anders Åkesson (c) som tar nyspråket till nya höjder då de menar att regeringen satsar på järnvägen. Det svenska järnvägsnätet är i akut behov av investeringar. Det behövs underhåll av spår och material, bygge av nya spår och en långsiktig plan för att lyfta järnvägen. Resenärerna har blivit allt fler, men anslagen till underhåll minskas och otillräckligt med spår byggs. Det är ett säkert recept för fortsatt tågkaos som högerregeringen kokar ihop.

Om vi ska lyckas minska miljö- och klimatpåverkan och om vi ska kunna möta framtidens transportbehov så måste staten vara aktiv och satsa framåt. Vänsterpartiet vill göra massiva och nödvändiga satsningar på nya järnvägar - för att skapa nya jobb och för att Sverige ska bli bättre rustat att möta framtidens behov. Tillsammans var också de Rödgröna överens om att göra stora satsningar på tågtrafiken där bland annat nio miljarder skulle användas till att rusta upp lågtrafikerade banor som Stångådalsbanan och Tjustbanan i Kalmar län.

Men istället för att satsa på järnvägen så väljer högerregeringen att bädda för en återupprepning av förra vinterns tågkaos när anslagen till underhåll minskas med 700 miljoner och investeringarna i nya spår minskas med nästan 70%. Däremot så ökar de avgifter som tågoperatörerna måste betala för att köra på de svenska spåren. SJ har dessutom unikt höga krav på ekonomisk avkastning. Utöver det så genomför högerregeringen en vansinnig avreglering av tågtrafiken.

Med detta menar Bengtsson Skogsberg och Åkesson alltså att regeringen satsar på järnvägen. Samtidigt så dömer de ut de satsningar som de rödgröna ville göra för att förbättra järnvägsnätet i bland annat Kalmar län som orimliga. Däremot så har de inga problem med att satsa 30 miljarder kronor på några mil motorväg i Stockholm. En tydlig prioritering från två av länets riksdagsledamöter.

Kaj Raving (V)

Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver Bristande kapacitet är också ett problem för järnvägen, Johan Frick skriver Dra lärdom av det som varit, Kaj Raving skriver Fattigdom i utförsäkringarnas spår, Hans Norebrink skriver Är en grönjämlik framtid möjlig?, Stefan Bergmark skriver Makthavarna är sig lika
För mer vänsterbloggar besök www.konfliktportalen.se.

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...