13 december 2010

Lönande att vara medlem i facket

Att vara medlem i facket lönar sig alltid. Det finns bara ett sätt att försäkra sig mot oseriösa arbetsgivare och det är att vara med i facket. Till stor del handlar det om att vi lovar varandra att inte konkurrera med varandra om jobben med sämre löner och sämre villkor som vapen. Det innebär att man ofta inte ser nyttan av facket, eftersom styrkan med facket handlar just om att man slipper försämrade villkor.

Men nog händer det att man också kan se en mer direkt nytta med medlemskapet. Som det hundratal anställda på bemanningsföretaget Manpower i Göteborg som tack vare att IF Metall i Göteborg har jobbat aktivt med frågan om de bemanningsanställdas löner under något år.

Enligt avtal ska nämligen de inhyrdas löner vara i nivå med de andra anställdas för att förhindra lönedumpning. Det har den dock inte varit för de inhyrda på IAC i Göteborg, utan de har fått i snitt 3 000 - 4 000 kronor för lite i månaden. IF Metall-avdelningens arbete har nu lett till att de bemanningsanställda lagom till jul kan få över 100 000 kronor retoraktivt i lön.

Jag säger liksom blogg-kompanjonen Göran; bra jobbat! Där kan bemanningsföretagen stå med lång näsa.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...