08 december 2010

Kass svensk a-kassa

Som jag har skrivit om tidigare så befinner sig den svenska a-kassan numer i internationell strykklass och tillhör nu de allra sämsta inom OECD. Framför allt beror det på att de allra flesta har inkomster som överstiger taket i a-kassan.

Ur LO-tidningen:
A-kassan har de senaste 30 åren varit mer av ett grundskydd än ett inkomstskydd. Majoriteten av landets löntagare har under hela perioden haft inkomster över taket i försäkringen och därför inte nått 80 procents ersättning vid arbetslöshet.
 [...]
Statistiken visar att i dag är det färre än 10 procent av de heltidsarbetande som vid arbetslöshet får 80 procentig ersättning.
Taket till a-kassan sänktes ju som en av högerregeringens första åtgärder och en IF Metallare får idag inte ut mer än drygt halva sin lön i a-kassa. Första månaden är det dessutom betydligt mindre än så eftersom man utökade antalet karensdagar också.

A-kassan är en försäkring som ska ge individen trygghet. Men en bra a-kassa är också viktigt för hela samhället eftersom det håller konsumtionen uppe även i kristid, vilket förhindrar att krisen fördjupas. En generös a-kassa är också bra för samhällsekonomin därför att det bättre tar tillvara på människors potential och ger en betydligt flexiblare arbetsmarknad när man slipper den inlåsningseffekt som rädslan för arbetslöshet med dålig a-kassa ger.

Man kan inte bekämpa arbetslösheten genom att bekämpa de arbetslösa och tvinga ut folk i låglönejobb eller direkt fattigdom. Trygghet - inte rädsla - för samhället framåt. Därför måste vi också ha socialförsäkringar som är värda namnet. Därför röstade vänsterpartiets kongress för att a-kassan ska höjas till 90 procent för 90 procent samt att karensdagarna vid arbetslöshet ska slopas.

Industribloggarna Göran och Kent-Erik har också bloggat om den kassa a-kassan, liksom Ilse-Marie.

Media: DN, Svt, LO-tidningen

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...