06 december 2010

Jägarna betydligt farligare för människor än vargar och björnar

Återigen har en tragisk jaktolycka inträffat och skidåkare har dött helt slumpmässigt. Men tyvärr så är det inte första gången det sker en olycka av liknande slag. I snitt en död per år de senaste åtta åren, det är resultatet av jägarnas eskapader i skogen. Främst är det andra jägare, men även bärplockare och nu en skidåkare som har strukit med.

Det gör människan till den i särklass farligaste varelsen i skogen för människor hästlängder före tvåan, björnen, som har dödat tre människor, alla jägare - de senaste 108 åren. Dödad av varg har ingen blivit i Sverige sen 1800-nångång.

Ändå är det få som ifrågasätter jägarnas existensberättigande medan däremot de stora rovdjuren, inte minst varg och björn, ifrågasätts ständigt. Framför allt av jägarna själva, vilket inte är så konstigt. De konkurrerar ju om samma byte.

Jägarlobbyn har också jobbat hårt gentemot riksdagsledamöterna och har till och med byggt en skjutbana i källaren på Riksdagshuset och erbjuder alla riksdagsledamöter utbildning till jägarexamen och skjutträning för att klara skytteprovet.

Det har definitivt betalat sig och med högerregeringen ordentligt inmutad så har man lyckats driva igenom en massjakt på varg och björn för att tillfredsställa hobbydödandet. Så inte heller efter ytterligare en dödad människa lär få fart på nån diskussion kring existensberättigandet hos denna primitivt hobbydödande grupp människor som sprider skott omkring sig - emellanåt med döda människor som resultat.
 

Media: AB1, 2, SR, Ex1, 2, DN, Tv4, Smp, NbK, Wikipedia

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...