09 december 2010

Fas 3 - lönedumpning i Arbetslinjen namn

Hur blir det fler jobb genom att arbetsköparna får bidrag för att ta emot gratis arbetskraft? Den frågan är högst relevant idag. Svaret är givetvis att det blir de inte utan det enda som sker är att arbetsköparnas möjligheter att utnyttja utsatta människor ökar och att riktiga jobb slås ut istället. Statlig reglerad lönedumpning i arbetslinjen namn helt enkelt.

Gill Hagström räknar med att hamna i Fas 3 till sommaren och kommer med en klockren analys i Ekot:
– Jag ser med fasa fram mot fas 3, jag kommer aldrig att kunna acceptera det, jag kommer inte att må bra. Det är inte bara det att folk mår dåligt som är i fas 3, det urholkar hela arbetsmarknaden. Jag konkurrerar med mig själv, varför ska de anställa mig när de kan få mig gratis, och dessutom få 5 000 kronor i månaden för mig? Fas 3 dumpar ju löner.
Den som hamnar i Fas3 tvingas leva på socialbidrag eller "aktivitetsstöd" från Försäkringskassan, har ingen som helst rätt till varken fast anställning, semester eller möjlighet att söka andra jobb. Just nu sitter 24000 i den sitsen och den som nekar till att ställa upp som gratis arbetskraft riskerar att ställas helt utan försörjning - allt medan arbetsköparna kan skratta hela vägen till banken.

Man ska inte tro att detta är någon form av olycksfall i arbetet. Tvärtom så är detta med Fas3, liksom att man sparkar ut sjuka i arbetslöshet, ett medvetet steg för att dumpa villkoren på arbetsmarknaden. Eller det högerregeringen kallar för Arbetslinjen. Ur Ingemar Göranssons Angreppet på det fackliga löftet:
Den nya borgerliga strategin är nyliberal. Den vill gynna ägandet indirekt med marknadskrafterna som medel. Genom att kraftigt öka utbudet av arbetskraft med fler sökande på arbetsmarknaden, färre, lägre och sämre ersättningar till dem som har arbete, kommer fler att tvingas ta arbete till lägre lön och sämre villkor.

De anställdas tillkämpade förmåner och rättigheter ska spolas bort, inte genom politiska beslut, utan med en arbetets marknad där arbetslösa ställs mot arbetande, där sjuka ställs mot friska, där exportmarknad ställs mot hemmamarknad, där kvinnor ställs mot män och där gamla ställs mot unga.
Bloggat: Göran, Alliansfritt, Annarkia,
Media: AB1, 2, 3, 4, DN, Svt,
Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver Plundringen av Ryssland, Röda Lund skriver Till försvar av Wikileaks, Hans Norebrink skriver Kulturrelativ rysshet inte pk, aik-micke skriver Norrländsk separatism!, Kaj Raving skriver Fakta om invandringens kostnader inte vad sd skulle önska
För mer vänsterbloggar besök www.konfliktportalen.se.
Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , ,

1 kommentar:

Gillan sa...

Facebook:
Nätverket vi arbetslösa.
Folkupproret mot utnyttjanden av praktikanter.

http://www.gillhl.blogspot.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...